Szájbarágó a NAV új csodafegyveréről

2018. június 14. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Ha fogalmad sincs arról, mi a NAV július 1-től induló új csodafegyvere, de te vagy a céged szoktál számlázni, akkor ezt most olvasd el. A NAVXML.hu - Online Számla Tudásbázis szakértői készítettek egy hasznos Online Számla Kisokost, amiből most egy rövid kivonatot közlünk.

Július elsejétől most már biztosan elindul az online számlázás, miután a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium erre vonatkozó rendelete. A NAVXML.hu – Online Számla Tudásbázis szakértői egy közérthető formában összeállított tájékoztató írást készítettek a vállalkozások számára, amiből most egy rövid kivonatot közlünk.

Mi ez az Online Számla rendszer?

Július 1-től minden olyan számlát azonnal be kell küldeni a NAV-nak, amelyik nem magánember nevére szól, és 100 ezer Ft-nál magasabb rajta az áfa.

Mikor kezdjek el foglalkozni ezzel az egésszel?

Egyelőre még nem tudsz sok mindent tenni. A NAV éles rendszere még nem indult el, június közepére ígérik. A számlázószoftverek fejlesztői is csak egy tesztrendszert próbálgatnak. Megpróbálhatsz ide beregisztrálni, ha nagyon kíváncsi vagy már rá. Az éles rendszer indulásáról értesülhetsz, ha feliratkozol például a navxml.hu hírlevelére.

A teljes Online Számla Kisokos itt letölthető!

Kézzel írom a számlákat, számlatömböt használok. Mit kell tennem?

A NAV a következő hetekben fog közzétenni egy felületet, ahol kézzel tudod majd begépelni a számlákon szereplő adatokat. Elgondolkodhatsz azon is, hogy érdemes mostantól számítógépen számláznod. A NAV az ígérete szerint egy ingyenes internetes számlázót is közzé fog tenni majd.

Túlterhelt, stresszes nő, számológéppel

Kép: Fotolia

Sohasem számláztam még ekkora összegben. Nekem akkor nem kell semmi tennem?

Ha biztos vagy benne, hogy a közeljövőben nem üt be a nagy biznisz, nem adod el a céges autódat, akkor nincs semmi dolgod most. Arra figyelj oda, hogy a tervek szerint le fogják csökkenteni az összeghatárt később. Szerintünk jobb túlesni rajta most, így biztosan nem felejted el.

Alanyi áfa mentes vagyok. Nekem akkor nem kell semmi tennem?

Nem, semmi kötelező dolgod nincs. Arra nagyon figyelj oda, hogy ha bekerülsz az áfázók közé, akkor jusson eszedbe, hogy regisztrálj a rendszerbe. Szerintünk jobb túlesni rajta most, így biztosan nem felejted el.

A külföldieknek nehezebb lesz az online számlázás
Júliusban indul az online számlázás, ám addig még sok problémát kell megoldaniuk a külföldi számlázóprogramot használó vállalkozásoknak – hívja fel a figyelmet a MAZARS. Sokan közülük még felkészülési fázisban sincsenek, ám a NAV külön erre a célra kialakított információs honlappal igyekszik segíteni őket. A hazai megoldásokat használó cégek helyzete egyszerűbb, ám ők sem mindig tudják, hogy mikor kell majd adatot szolgáltatniuk.

Nem akarom, hogy minden számlámat lássa a NAV. Nincs valami kiskapu?

A szabály az szabály. Be kell küldeni az adatokat. A számlázóprogramokat általában úgy állítják be, hogy csak azokat az adatokat küldje be a NAV-hoz, amit feltétlenül kötelező. Kérdezd meg a program készítőit, hogy így működik-e majd a számlázásod!

Ha ezentúl inkább több számlán számlázom ki a nagyobb összegeket, akkor nem kell beküldenem a NAV-hoz?

Elméletileg ezzel a trükkel megúszhatod a beküldést, de senkinek nem javasoljuk. A NAV ugyanis jogosan feltételezheti egy esetleges vizsgálatnál, hogy szándékosan nem a valóságnak megfelelően állítottad ki a számlát.

Hogyan kell beküldeni a számlákat?

A legtöbb számlázóprogram automatikusan beküldi majd az adatokat interneten keresztül. A kézi számlatömböt használóknak lesz egy internetes felület, ahol be lehet írni az adatokat. Az első használat előtt regisztrálni kell a céget a rendszerben.

Én már most is internetes számlázóprogramot használok. Nincs vele több dolgom?

Az Online Számla rendszer elnevezés kicsit félrevezető. Az online számlázás nem egyenlő a NAV Online Számlarendszerével. De azért a magyar internetes számlázóprogramok többsége valószínűleg tud majd adatot küldeni a NAV-nak. Ha interneten számlázol, akkor is regisztrálnod kell majd a rendszerbe.

Kinek kell elvégeznie a regisztrációt? A könyvelőnek? Az ügyvezetőnek?

Az adózó kötelezettsége a regisztráció. Az tudja a regisztrációt megcsinálni, aki a céget a NAV-nál is képviselheti és van ügyfélkapus regisztrációja. Vannak olyan könyvelők, akik külön díj ellenében vagy a havidíj keretei között megcsinálják. Érdemes megkérdezni a saját könyvelődet, hogy vállalja-e.

Nem tudok regisztrálni. Azt írja a rendszer, hogy nem létezem. Mi a baj?

A személyes adataidat betűről betűre pontosan ugyanúgy kell megadnod, ahogyan az ügyfélkapuban szerepelnek. Második keresztnév stimmel? A leggyakoribb hiba, hogy ha Budapesten születtél, akkor a kerületet is oda kell írnod. (Például így: Budapest 13.)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek