Riadót fújtak a cégek a Brexit miatt

2019. január 29. kedd - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Riadót fúj a Brit Kereskedelmi Kamara: 75.000 tagjának nagy része azon dolgozik, hogy felkészüljön a rendezetlen Brexitre – akár uniós országba való meneküléssel.

A Kamara tájékoztatása szerint vállalatok ezrei jelezték már, hogy tevékenységüknek legalább egy részét uniós országba telepítik át, ha március végéig nem születik megállapodás Nagy-Britanniának az EU-ból való rendezett kilépéséről.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ez csak a jéghegy csúcsa, figyelmeztetett a kamara, tagjaik nagy többsége különített el már forrásokat ilyen szükségintézkedésekre. Ezek a lépések akkor váltak tömegessé, amikor a brit parlament nagy szavazati aránnyal elutasította a Theresa May kormányfő által az Unióval a rendezett kilépésről szóló szerződést.

Az elmúlt néhány napban is további 35 vállalkozás tudatta, hogy tevékenységét részben uniós

Brexit: a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról
Kevés üzletember támogatja-támogatta a Brexitet, közülük a leghangosabb éppen most helyezi át Ázsiába cége központját Nagy-Britanniából. A brit szavazóknak talán most érdemes lenne elgondolkodnia azon, kikre is hallgattak, amikor a kilépésre szavaztak.

területre viszi, illetve ott raktározza áruit. A kifelé tartók között van az Airbus konszern, amely 14.000 embert foglalkoztat a szigetországban. Thomas Enders, az Airbus vezérigazgatója bejelentette: amennyiben nincs rendezett kilépés, több nagy-britanniai gyárukat be fogják zárni.

A Kamara a Brexit-népszavazás óta szorgalmazza, hogy a kilépés után az ország maradjon vámunióban az EU-val. A kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen vámunió, mert így szabad-kereskedelmi egyezményeket köthetnek harmadik országokkal, mint az USA, vagy Kína.

(Forrás: Guardian)