Fontos változások jönnek a SZÉP Kártyáknál

2018. május 02. szerda - 12:22 / piacesprofit.hu
  •    

A SZÉP Kártya új rendszerében a két éven belül fel nem használt összegek továbbra is hozzáférhetővé válnak a munkavállalók számára. Alapvető technikai változás, hogy a szolgáltatók a SZÉP kártya zsebeinek egyenlegét pénzforgalmi számlán kezelik.

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet új alapokra helyezi a SZÉP kártyán jóváírt összeg felhasználásának lehetőségét. Alapvető technikai változás, hogy a szolgáltatók a SZÉP kártya zsebeinek egyenlegét pénzforgalmi számlán kezelik – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A jelenlegi rendszerről történő átállásra a jogszabály kihirdetését követő 30 napon túl hat hónap áll rendelkezésre, azaz 2018. októberéig kell az új korlátozott rendeltetésű fizetési számlákat kibocsátani a pénzforgalmi szolgáltatóknak.

Kép: OTP

Kép: OTP

A munkavállalókat érintő változás, hogy a korlátozott rendeltetésű fizetési számla vezetésére a pénzforgalmi szolgáltatóval keretszerződést kell kötni. A pénzforgalmi szolgáltató a munkavállalóknak megküldi a keretszerződésre tett ajánlatát.

A megküldött szerződési ajánlat a munkavállaló részéről elfogadottnak minősül, ha annak kézbesítése, illetve az átvételi elismervény aláírása napját követő 30 napon belül igazolható módon nem nyilatkozik arról, hogy a pénzforgalmi keretszerződés megkötésére irányuló ajánlatot nem fogadja el.

Ezek a juttatások kapták a kétharmadot
A munkavállalók a SZÉP-kártya, a készpénzfizetés és az Erzsébet-utalvány mellett döntöttek, amikor a cafeteria-juttatások közül választottak – derül ki a BDO Magyarország adataiból.

Az új rendszerben a két éven belül fel nem használt összegek hozzáférhetővé válnak a munkavállalók számára továbbra is, azonban a maradvány összegre a pénzforgalmi szolgáltatók díjat számíthatnak fel, melynek mértéke legfeljebb a fel nem használt pénzösszeg 3 százaléka.

A jogszabály hatálybalépése és a pénzforgalmi szolgáltatók eljárására rendelkezésre álló határidők miatt, a kedvező lehetőséget az idén május 31-ig fel nem használt összegek tekintetében még nem lehet alkalmazni, az a munkáltatók részére még visszautalásra kerül.

(Forrás: adozasitanacsadas.hu)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek