Miért kell a Costa a Coca-Colának?

2018. szeptember 03. hétfő - 14:36 / kfarkas
  •    

Az eddigi hűsítő italai mellett a forró italok piacára is belépne a Coca-Cola amerikai üdítőitalgyártó, a cég bejelentette, hogy 5,1 milliárd dollárért felvásárolja a brit Costa Caffe-t, ezzel szélesítve eddigi termékkörét.

Ez lesz az egyik legnagyobb felvásárlás a Coca-Cola történetében, az amerikai óriás augusztus 31-én jelentette be, hogy 5,1 milliárd dollárt, azaz több mint ezernégyszáz milliárd forintot fizetne a brit Costa Caffe-ért.  A Costa Caffe 1971-ben jött létre, (Magyarországon csaknem egy évtizede van jelen a lánc) és mára harminc országban mintegy 4000 kávézó tartozik a névhez, és Nagy-Britanniában – saját számításaik szerint – piacvezetőnek is számítanak. Mindez összehasonlításképpen a Starbuck 28 ezer kávézójával csak a piac egy kisebb részét jelenti, a Coca-Cola azonban nem véletlenül lát fantáziát az üzletben.

Jön a Coca-café? - Kép: Pixabay

Jön a Coca-café? – Kép: Pixabay

A piac ugyanis alapvető változásokon megy át: habár a Coca-termékek máig keresettek, az eladások szárnyalnak, a cég részvényei mégis teljesíthetnének fényesebben. A befektetők – teljes joggal, – attól tartanak, hogy a cég szárnyalása már nem tarthat sokáig. A fogyasztók ugyanis mindinkább az egészségesebb, kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó italokat részesítik előnyben. Erre persze már a Coca vezetése is rájött, ezért sorozatosan szélesíti palettáját egészségesebb termékekkel. (Magyarországon például a Coca az egyik legnagyobb ásványvízgyártó, a zalaszentgróti üzem többek között exportra is termel.)

Az egyik ilyen új termék az amerikai piacon is sláger lett: a fémdobozos, jegeskávéként árult Georgia Cafe. A kávépiac irányába tett következő lépés, a kiskereskedelmi ágazat felvásárlása tehát ennek a stratégiának a logikus folytatása. A piac ismerői szerint azonban senki se várja azt, hogy a Coca hatalmas erőforrásait kihasználva ezrével nyitja majd a Coca-cafékat, sokkal valószínűbb, hogy a Costa márkát és tapasztalatait felhasználva a szupermarketekben kapható kínálatot szélesíti majd. Persze nem a Coca az egyetlen, aki az egészségtudatos fogyasztók megnyerésének irányába tesz lépéseket. Alig néhány hete jelentette be a nagy rivális Pepsi, hogy felvásárolja az izraeli Sodastream céget.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.