Hímsovinsztává vált az Amazon hr-robotja

2018. október 11. csütörtök - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Botrányba fulladt az Amazon hr-programjának bevezetése, a mesterséges intelligencia szisztematikusan dobta ki az állásokra jelentkező nőket. A cég most dobhatja ki az egész fejlesztést.

Az Amazon a munkaerő-toborzást folyamatát próbálta automatizálni, ezért egy olyan programot kezdett fejleszteni, ami automatikusan értékeli a cégnek beküldött önéletrajzokat, és csak a rostán átmenő néhány jelentkezést juttatja tovább a hr-osztálynak.

Élesben is kipróbálták

Mesterséges Intelligencia Koalíció alakult
A hazai infokommunikációs szektor vezető vállalataival lépett szövetségre az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A koalíció tagjai állandó együttműködési fórumot teremtenek, hogy közösen dolgozzák ki Magyarország AI-stratégiáját.

A Reuters szerint a fejlesztést már évekkel ezelőtt elkezdték, a programot részben használták is alkalmazottak kiválasztására. Teljes mértékben azonban nem támaszkodtak rá, mert az algoritmus problémái már 2015-ben nyilvánvalóvá váltak. 2017-ben pedig már teljesen leállították a projektet.

A gépi tanulás elvén működő program ugyanis valamikor – egyelőre ismeretlen okból – arra jutott, hogy a férfi munkavállalókat kell előnyben részesítenie a nőkkel szemben. Ezután automatikusan rosszabbnak minősítette a női jelentkezőket: két azonos önéletrajz közül alacsonyabb pontszámot adott annak, amelyiken női név, illetve más, női jelentkezőre utaló részlet szerepelt.

Teljesen megbízhatatlannak bizonyult

A Reuters szerint elképzelhető, hogy az AI azért diszkriminálta a női jelentkezőket, mert a férfiak átlagosan magabiztosabban nyilatkoztak a saját teljesítményeikről az önéletrajzukban – gyakrabban használtak olyan kifejezéseket, mint hogy „végrehajtottam”, vagy „megszereztem”. A gép tehát a bevallott teljesítményt összekötötte a jelentkező nemével, és azt a következtetést vonta le, hogy a nők nyilván női mivoltukból fakadóan rosszabb teljesítményt nyújtanak.

Nem ez volt az egyetlen hiba a programmal, az Amazon-alkalmazottak beszámolója szerint az rendszeresen ajánlott képzetlen jelentkezőket mindenféle munkára. Mint mondták, idővel már úgy tűnt, mintha véletlenszerűen dobna vissza vagy választani ki jelentkezéseket.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek