HACCP-kézikönyv: 5 dolog, amit érdemes átgondolnia

A HACCP kiépítése a legkisebb üzletben is a működés alapvető követelménye, ha élelmiszerekkel dolgoznak. Mindegy, hogy szakemberre bízza-e a dokumentáció elkészítését vagy saját maga áll neki, alaposan végig kell gondolnia a telephely kialakítását, a technológiát és ezt meg is kell szépen fogalmaznia. Az előbbi annyival kerül többe, amennyi időt, energiát elvesz az utóbbi az életéből. Íme az 5 kérdés, ami cégmérettől függetlenül kisebb-nagyobb fejtörést okozhat:

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

HACCP célja, hogy a forgalmazók élelmiszeripari termékei semmilyen módon, ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak. Vagyis mindkét fél érdekeit védi, bizalmat növelő tényező mindkét fél számára. Jól dokumentált HACCP segítségével a forgalmazó bizonyítani tudja, hogy ő mindent az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően végzett. Így az első látásra felesleges dokumentációnak tűnő HACCP kézikönyv értelmet nyer.

Kép:Pixabay

A HACCP-t korábban kényszer adminisztrációnak tekintette a szakma, mert nem azt hangsúlyozták, hogy ez voltaképpen egy személyre szabható rendszer, hanem kötelezően betartatták minden egyes pontját, ráadásul számos kérdés megítélésében az ellenőrök sem voltak egységesek. 2011-től viszont a rendelet a saját felelősséget hangsúlyozza, a biztonságos üzemelés betartása ugyanis mindenki érdeke. Ennek jegyében a szakemberek tanácsa az, hogy a HACCP-programjukat az éttermek a jövőben ne az ellenőröknek, hanem maguknak készítsék. A szabvány lehetőséget ad arra, hogy egyes pontjait mindenki a saját feltételeihez igazítsa, egy jól elkészített HACCP kézikönyv dokumentációja pedig napi néhány percet vesz csak igénybe és nem akadályozza a cég működését, éppen ellenkezőleg, elősegíti, gördülékenyebbé teszi a munkát.

Mit tartalmaz a HACCP kézikönyv?
  • szabályozza az élelmiszer nyomon követhetőségét
  • az előállított és forgalmazott élelmiszerek körét
  • a tevékenységre vonatkozó aktuális  jogszabályokat
  • vezetendő higiéniai, takarítási és hűtő naplókat
  • az egység mindenkori üzemeltetője a felelős a HACCP alkalmazásáért és a higiéniai követelmények betartásáért
Forrás: haccprendszerkiepites.hu

A megfelelés előfeltétele a vezetői elkötelezettség - mint minden minőségbiztosítási ügy esetében. Nem is lehet másképp, hiszen egy olyan szabályozó rendszert építünk ki, amely a napi termelő tevékenységet alapjaiban megregulázza.

Mielőtt nekiállna a HACCP-dokumentáció összeállításának vagy megbízna egy szakembert, az alábbi kérdéseket célszerű átgondolnia. Így nemcsak időt takarít meg, de pénzt is spórolhat, ha időben felteszi ezeket a kérdéseket.

1.      Alapkérdések:

- Mi a vállalkozás fantázianeve, van-e neki?

- Hány négyzetméteres a telephely, üzlet?

- Hány férfi és hány női mosdó van és ehhez képest Önnek hány és milyen nemű alkalmazottja?

- A fűtés hogyan biztosított?

- A szellőzés hogyan oldható meg? A nyílászárók bukóra vagy teljesen kinyithatóak, van klíma berendezés?

- Közös vagy szeparált öltözőt biztosít az alkalmazottaknak?

A HACCP kézikönyv ajánlott felépítése:
1. Tartalomjegyzék 2. Folyamatábra készítése az egyes termékcsoportok útjáról az áruátvételtől a vevő kosaráig. 3. A kritikus pontok és határértékek meghatározása, a helyesbítő tevékenységek rögzítése állomásonként, és termékcsoportonként. 4. Az ellenőrzés rendszere, módszere, hatékonyságának nyomon követése. 5. Rendkívüli helyzetek leírása, a veszélyhelyzet elhárításának módja, a megtett intézkedések, az utóellenőrzés. 6. Hűtési napló. 7. Takarítási napló (a gyakoriság és a felhasznált vegyszerek, fertőtlenítők feltüntentetésével). 8. Kártevőirtási napló(felhasznált mérgek, csapdatérkép). 9. Képzési, továbbképzési napló.
2.      Nemcsak írni, rajzolni is kell

Lényeges eleme a dokumentációnak az üzlet technológiai elrendezési rajzának, azaz az alaprajznak az elkészítése. Ezen be kell tudni jelölni az anyag-és személymozgási útvonalakat. Fel kell sorolni azokat a gépeket, eszközöket (számítógép, kávéfőző, mikro), amelyeket a telephelyen használ a cég.

A HACCP elemzést alapvetően két ábra támogatja. Az egyik a technológiai folyamat logikai folyamatvázlata. Ez egy egyszerűsített ábrakészletű folyamatábra és lépésről - lépésre követi az egyes műveleteket, a folyamatba belépő és onnan távozó anyagok útját.

3.      Takarítás:

Alapvető követelmény, hogy a bolt/telephely valamennyi egysége – tevékenységtől függetlenül - jól karbantartott, könnyen tisztítható legyen. Az alábbi kérdéseket kell megválaszolnia:

- Milyen takarítószereket milyen felületre használ a cég?

- Hol alakított ki a cég vízvételi helyet a takarításhoz?

- Milyen rendszerességgel, milyen munkafolyamatok kialakításával végi a takarítást?

4.      Hulladékkezelés:

- Hol tárolja, kivel és milyen gyakorisággal szállíttatja el a kommunális hulladékot?

- Szelektíven gyűjti-e a hulladékot? Ha igen, hogyan?

- Ha van élelmiszer-hulladék, hogyan tárolja és kivel szállíttatja el?

5.      Rovar-és rágcsálóirtás

- Kivel, milyen céggel és milyen időközönként tervezett?

- Hol tartja az ezzel kapcsolatos dokumentációt? 

Véleményvezér

Magyartól rettegnek az oroszok

Magyartól rettegnek az oroszok 

A magyar név megint szép lesz, legalábbis Ukrajnában már az.
Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo