GDPR gyakori kérdések: Mit jelent a „beépített” és az „alapértelmezett” adatvédelem?

2018. augusztus 01. szerda - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-ral kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Mit jelent a „beépített” és az „alapértelmezett” adatvédelem?

Válasz:

A vállalkozásokat és a szervezeteket arra ösztönzik, hogy kezelési műveleteik korai fázisainak tervezése során olyan technikai és szervezési intézkedéseket vezessenek be, amelyek kezdettől fogva szavatolják a magánélet védelmére irányuló és az adatvédelmi alapelvek  érvényesülését (beépített adatvédelem). Alapértelmezett módon a vállalkozásoknak vagy szervezeteknek biztosítaniuk kell, hogy a személyes adatok kezelése a magánélet védelmének legszigorúbb tiszteletben tartásával történjék (pl. csak a szükséges adatokat kezeljék, rövid tárolási időszak, korlátozott hozzáférhetőség), hogy alapértelmezett módon a személyes adatok ne legyenek határozatlan számú személy számára hozzáférhetőek (alapértelmezett adatvédelem).

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

PÉLDÁK

Beépített adatvédelem
Az álnevesítés (személyazonosításra alkalmas anyagok mesterséges azonosítókkal való helyettesítése) és a titkosítás (üzenetek oly módon történő kódolása, hogy csak az arra felhatalmazottak tekinthessék meg őket) használata.

Alapértelmezett adatvédelem
Egy közösségi médiaplatformot ösztönözni kell arra, hogy a felhasználók profilbeállításait a magánélet szempontjából leginkább kedvező beállításra tegye, például kezdettől fogva korlátozva a felhasználók profilját, hogy ne legyen alapértelmezett módon határozatlan számú személy számára hozzáférhető.

Előző kérdés: Azonosak-e a kötelezettségek a kezelt adatmennyiségtől függetlenül?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek