GDPR gyakori kérdések: Azonosak-e a kötelezettségek a kezelt adatmennyiségtől függetlenül?

2018. július 31. kedd - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-ral kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Azonosak-e a kötelezettségek a kezelt adatmennyiségtől függetlenül?

Válasz:

Az általános adatvédelmi rendelet kockázatalapú megközelítést alkalmaz: ez azt jelenti, hogy a személyes adatokat kezelő vállalkozásokat vagy szervezeteket ösztönzik arra, hogy az adatkezelési tevékenységeik kockázati szintjének megfelelővédelmi intézkedéseket hajtsanak végre. Ezért a sok adatot kezelő vállalkozásra vonatkozó kötelezettségek sokkal szigorúbbak, mint a kis mennyiségű adatot kezelő vállalkozásokra vonatkozók.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Például egy adatvédelmi tisztviselő alkalmazásának valószínűsége egy sok adatot kezelő vállalkozás vagy szervezet esetében jóval magasabb, mint egy kevés adatot kezelő vállalkozás vagy szervezet esetében (ebben az esetben ez a személyes adatok „nagy számban” történő kezeléséhez kapcsolódik). Ugyanakkor a személyes adatok természete és a tervezett adatkezelés hatása is szerepet játszik. A kevés, de különleges adatok kezelése (pl. egészségügyi adatok esetén) szigorúbb intézkedések bevezetését írja elő az általános adatvédelmi rendeletnek való megfelelés érdekében.

Minden esetben be kell tartania az adatvédelmi alapelveket, és lehetővé kell tennie az érintettek számára jogaik gyakorlását.

Előző kérdés: Ki az adatkezelő vagy adatfeldolgozó?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek