Erre figyeljen, ha céges autóval megy nyaralni

2018. június 25. hétfő - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Sok vállalat megengedi alkalmazottainak, hogy a szabadságuk ideje alatt is használják juttatásként biztosított vállalati autóikat. Ezekre érdemes figyelni.

Nem ritka, hogy valaki céges kocsival indul el a nyaralásra, és akár nagyobb, külföldi útra is azzal fuvarozza a családot. De vajon milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy nyugodt szívvel vághassunk neki az útnak? A LeasePlan szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tennivalókat.

  1. Minden papír a helyén?

Már néhány héttel az indulás előtt javasolt ellenőrizni minden dokumentumot, így időben tudunk intézkedni, ha valamelyik irat érvényessége lejárna a vakáció idejére. Természetesen magunkkal kell vinnünk az útlevelünket vagy a személyi igazolványunkat, a jogosítványunkat, illetve az autó forgalmi engedélyét. Egyes országokban a nemzetközi biztosítási zöldkártyára is szükségünk lehet. Ha a cég biztosít számunkra üzemanyagkártyát, ajánlott annak külföldi használati feltételeiről is tájékozódni az utazás előtt.

Fizessen, ha nem akar parkolni
Az Egyesült Államokban egyre több az önjáró autó. Ami örvendetes – de nem a városoknak, mert elterjedésük elveheti bevételeiket, s így nem marad pénz a közösségi közlekedés fejlesztésére, figyelmeztetnek a kérdés szakértői.

Ha nem saját kocsival megyünk külföldre, akkor szükségünk lesz valamilyen igazolásra arról is, hogy jogosan használjuk a járművet. Ez eltérő lehet a különböző vállalatoknál, a LeasePlan például külön engedélyt biztosít az Európán kívül történő utazáshoz az általuk kezelt autók esetében. Más szervezetek inkább azt a megoldást választják, hogy az üdülés idejére kölcsönszerződéssel bocsátják a kocsit az alkalmazott részére. Ezt célszerű két nyelven is elkészíteni arra az esetre, ha a határon túl ellenőriznének minket.

Indulás előtt érdemes utánanézni, milyen előírások érvényesek a célországban, illetve azokon a területeken, amelyeken átutazunk. Egyes Európán kívüli országokban nem elegendő egy egyszerű, az aláírásra jogosult személy kézjegyével ellátott engedély a határátlépésnél: közjegyzői aláírással és hitelesítéssel ellátott nyilatkozatot kell bemutatnia minden autóvezetőnek, aki olyan járművel kíván belépni az országba, amelynek nem ő az üzemben tartója.

  1. A kocsi készen áll?

Minden nagyobb utazás előtt tanácsos ellenőrizni, hogy megfelelő műszaki állapotban van-e az autó, rendben vannak-e a folyadékszintek, például az ablakmosóé és az olajé, illetve mikor esedékes a következő műszaki szerviz. Hasznos, ha figyelembe vesszük, hogy a szervizekben is nyáron mennek szabadságra a szakemberek, ezért érdemes akár hetekkel korábban elintézni az időpontegyeztetést és az esetleges munkálatokat.

A tartozékokat is vizsgáljuk át a külföldi előírások fényében. A kontinensen belül is eltérőek az előírások a kötelező kiegészítők terén. Egyes európai országokban például kézi poroltó készüléknek is lennie kell a járműben.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

  1. Rómában, mint a rómaiak?

A külföldi előírásokat nem csupán a kötelező tartozékok szempontjából ajánlott előzetesen áttanulmányozni, hiszen az egyéb közúti szabályok is országonként változnak. Más lehet például a maximális megengedett sebesség vagy véralkoholszint, és ez néhol még aszerint is változhat, hogy éppen rutinos vezetők vagyunk-e, vagy friss a jogosítványunk. A fényszóró használatát sem követelik meg mindenhol, természetesen nappali fényviszonyok mellett. Aki pedig például ciprusi, nagy-britanniai, ír vagy máltai kiruccanást tervez, emlékeztesse magát, hogy ezeken a helyeken bal oldali a közlekedés.

  1. Felkészültünk a vészhelyzetekre is?

Amikor a nyaralást tervezgetjük, értelemszerűen kellemes élményeket képzelünk el. Érdemes azonban a vészhelyzetekre is felkészülni, és előre végiggondolni, mi a teendő például baleset esetén, hogy higgadtan tudjunk cselekedni. Fontos ellenőrizni, hogy az általunk érinteni kívánt országban érvényes-e a kötelező felelősségbiztosításunk. Ez a LeasePlan autóknál az uniós országok mellett Svájcra terjed ki, egyéb esetben indulás előtt külön biztosítást kell kötni az adott országra.

Hasznos lehet, ha a vakációt megelőzően beszerzünk egy európai balesetbejelentő lapot a hazai biztosítótársaságunktól. Ez a betétlap minden európai országban egyforma, így bárhol érne minket kisebb vagy nagyobb balszerencse, azonnal, előzetes ügyintézés és szaladgálás nélkül elkezdhetjük a bejelentéshez szükséges papírmunkát, és aláírathatjuk a balesetben érintett többi személlyel is. Szintén egyszerűsíti az esetleges balesetek kezelését, ha az utazás előtt ellenőrizzük, hogy a céges autó assistance szoláltatása kiterjed-e a külföldi mentésekre.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek