Elfelejtették a féket, elszállt a szélerőmű

2018. május 28. hétfő - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

Sok németországi szélerőmű 20-25 éve épült s most szaporodnak a veszélyessé váló balesetek. Míg a szakma “egyedi esetekről” beszél, a hatóságok kötelező felülvizsgálatot igényelnek.

Az év elején Schaumburg közelében leállt a szélerőműt vezérlő elektronika, a rotor nem tudott már a szélirányhoz igazodni. Ennek következtében először a rotor lapjai törtek össze, pár óra múlva pedig a 70 m magas torony leomlott, a műszaki berendezés a földre zuhant – szerencsére olyan helyen, ahol nem voltak sem emberek, sem állatok.

 Kép: SXC

Kép: SXC

Egy Bad Driburg-i toronyról leszakadt a rotor két lemeze, azok és a velük szakadt csövek több száz méter távolságra csapódtak az erdőbe.

Drónokkal ellenőrzik az erőműveket Bécsben
A Wien Energie innovációs projektje keretében ipari drónokkal ellenőrzik a szél- és naperőműveket, valamint a hőerőművek kéményeit Bécsben. Így senkinek sem kell a magasba másznia, és sokkal rövidebb időre kell leállítani a létesítményt.

Különösen súlyos baleset volt Borchenben, ahol egy 115 m magas szélerőműbe nem szereltek fékberendezést. Az erős szélben a rotor mind gyorsabban forgott, amíg végül három, 56 m hosszú lapátjáól kettő szétrobbant, pengeéles alkatrészeik 800 m távolságra is elrepültek.

Az állatorvosok figyelmeztettek, hogy ha legelő állatok lenyelik a fém és műanyag darabokat, elpusztulhatnak. A roncsok eltakarításáig hatvan gazda nem tudja megművelni földjét.

Az illetékes hatóságok javasolták, tegyék a szélerőműveknél is kötelezővé a rendszeres műszaki felülvizsgálatot.

(Forrás: Die Welt)