Egyetlen magyar cég sem kerülheti ki a Brexitet

2018. november 13. kedd - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Brexit nemcsak a briteket, hanem Európa minden cégét érinteni fogja – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből.

Egy vállalat pénzügyi stabilitását számos tényező sodorhatja veszélybe, ezért fontos, hogy a cégek időben azonosítsák ezeket és felkészüljenek a kihívásokra. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nemcsak a helyi, de a nemzetközi folyamatok is válságokhoz vezethetnek. A Brexit nemcsak a brit, hanem Európa minden cégét érinteni fogja – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A legfrissebb, 2018 tavaszán készített reprezentatív felmérésben 29 európai országból 9607, köztük 450 magyar cég vett részt. Magyarországon a kis-, közép-, és nagyvállalatok fizetési szokásait vizsgálták.

A Brexit hatása a magyar cégekre

Fontos, hogy a magyar cégek tudatában legyenek annak, hogy milyen pénzügyi kockázatok fenyegetik vállalkozásukat. A pénzügyi kihívások és bizonytalanságok negatív hatással vannak a vállalatok és vállalkozások működésére, és nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi piaci változásokat is figyelembe kell venni.

A kutatás rávilágít arra, hogy európai szinten is az egyik legnagyobb bizonytalansági faktor a Brexit alakulása, melynek hatása itthon is érezhető lesz.

Az adatok szerint ugyan többségben vannak azok a vállalkozások, akik szerint nem hoz változást a munkájukban a Brexit, de egy jelentős csoport, a megkérdezett cégek közel negyede úgy ítélte meg, hogy működésére negatív hatással lehet a brit kilépés. Ezzel szemben mindössze a cégek 6 százaléka számít arra, hogy kedvező hatással lesz munkájára a Brexit.

Svájc lehetne a példa a Brexit-megállapodáshoz
A döntéshozók leginkább egy már ismert szabályrendszeren alapuló megállapodást támogatnának, amelyek közül a legtöbben a Svájc-EU szabadkereskedelmi egyezményt tartják követendő példának a Brexit-tárgyalásoknál.

A Brexit okozta hatások a magyar vállalkozásokra nézve azért is jelentősek, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2018. január-augusztusi időszakban az Egyesült Királysággal lebonyolított import termékforgalom 385,5 milliárd forint volt. Az export 808,5 milliárd forintot tett ki, ezzel az európai országok közül az Egyesült Királyság a kilencedik legfontosabb exportpartnerünk.

Hogyan lehet felkészülni?

Jelenleg még számos kérdőjel van a Brexit pontos feltételeit illetően, ezért minden vállalatnak fel kell készülni az esetleges kihívásokra. A felkészülés alapja a stabil pénzügyi helyzet kialakítása, amelynek alapfeltétele a kintlévőségek kezelése.

Az Intrum kutatási adatai szerint 10-ből 4 magyarországi vállalkozás nem tesz semmilyen óvintézkedést a nem fizető ügyfelek által okozott károk enyhítésére. Pedig a bevételek elmaradása érezhető hatással van a cégek életére: likviditási nehézségekhez, kamatterhek növekedéséhez, elbocsájtásokhoz vezethetnek.

„A nemzetközi piacokon szerzett tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy az állandóan változó piaci környezet okozta nehézségre fel kell készülniük a cégeknek, melynek elengedhetetlen feltétele a stabil pénzügyi háttér” – hangsúlyozta Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. „A kintlévőségek megfelelő kezelése nélkül nem lehet stabil egy vállalat pénzügyi háttere ezért fontos, hogy a tartozásokkal szemben időben és hatékonyan lépjenek fel a cégek” – tette hozzá a szakember.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek