Áramszünet: így lehet átvészelni a telephelyünkön!

2014. augusztus 09. szombat - 07:30 / asalgo
  •    

Egy egésznapos áramszünet otthoni körülmények között se komfortos, de ha a telephelyünkön történik, akkor a diszkomforton túl igen nagy károkat okozhat a vállalkozásunknak. Határidős munka kellős közepén, amikor a megrendelő már sms-eket irogat, nem tehetjük meg, hogy hazaküldjük a dolgozókat és akkor folytassuk a munkát, ha újra lesz áram. De akkor mit tehetünk? Íme néhány tipp, hogyan vészelhetjük át a legkisebb veszteséggel az ilyen váratlan eseményeket.

Ne essünk pánikba – kép: SXC

1. Ne essünk pánikba!  

Jelöljünk ki egy dolgozót, aki az érzékeny elektromos berendezések csatlakozó vezetékeit kihúzza az aljzatból! Nem engedi, hogy a dolgozók megközelítsék a leszakadt vezetékeket, minden leszakadt elektromos vezeték veszélyforrásnak tekinthető! Továbbá gondoskodik arról, hogy a hűtő és a fagyasztó ajtaját ne nyissa ki senki, mert egy bezárt ajtajú, teljesen teli mélyhűtő közel 48 órán át tartja a kellő hőmérsékletet.

2. Keressük meg az elektromos szekrényt!

Kapcsoljunk le minden biztosítékot és utána próbáljuk meg a főkapcsolót visszakapcsolni! Ha sikerül, akkor mehet tovább a munka és ebben az esetben megúsztuk az egész napos áramszünetet.

 3  Szerezzünk erős gyertyatartókat és vastag gyertyákat!

Amennyiben a főbiztosítékot továbbra sem lehet felkapcsolni, a „hiba nem a mi készülékünkben van”. Keressünk strapabíró gyertyákat és gyufákat és helyezzük el őket „közlekedő részbe és oda, ahol a munkavégzéshez feltétlenül szükségesek”. Delegálhatjuk is ezt a feladatot egy úgynevezett felelősnek, aki eldönti, hova és hány gyertya kerüljön és gondoskodik arról, hogy egyetlen gyertya se maradjon felügyelet nélkül. A világítást ezzel átmenetileg megoldottuk, még ha a gyertyafény nem is kielégítő a munkavégzéshez! Amennyiben generátort használunk, gondoskodjunk arról, hogy az elektromos berendezéseket közvetlenül a házon kívül elhelyezett áramfejlesztőhöz csatlakoztassuk!

Nincsenek felkészülve a vállalkozások
A vállalkozások egyes kockázatokat igen komolyan vesznek, míg mások fontosságát túlságosan is alábecsülik. a több régióra kiterjedő áramkimaradás is kevés kockázati térképen tűnik fel a vállalatok esetében. Az áramellátás megbízhatósága az előttünk álló időszakban csökkenni fog, mivel az infrastruktúra öregszik, a szükséges beruházások pedig rendre elmaradnak.

 4. Kérje meg a főbérlőt, hogy intézkedjen!

Miután megtörtént a „tűzoltás”, keressük meg a főbérlőt és kérjük meg, hogy mielőbb orvosolja a problémát, tegye meg a szükséges lépéseket! Amennyiben a főbérlő nem tud intézkedni, jelentsük be az áramszolgáltatónál az előre nem tervezett üzemszünetet. Előfordulhat, hogy olyan üzemzavarról van szó, amiről nincs még információnk. De, ha az áramszolgáltató sem tud segíteni, akkor nincs más hátra, mint kihívni egy villanyszerelőt a főbérlő költségére. Ez utóbbit azért jobb, ha előre tisztázzuk a későbbi vita elkerülése végett! Ha a szolgáltatás helyreállítása után valamely elektromos nem működik megfelelően, kérje szakember segítségét. Ez a költség is áthárítható indokolt esetben.

Erre az 5 dologra figyeljen, ha telephelyet bérel!
A legtöbb vállalkozás hosszú hónapokig keres egy telephelynek alkalmas ingatlant, mire megtalálja és ekkor már alig várja, hogy használatba vegye. A cégvezetők ilyenkor hajlamosak felületesen átolvasni az eléjük tolt bérleti szerződést. Az alábbiakban néhány sarkalatos pont, amire érdemes figyelnünk, ha nem szeretnénk hosszú távra elköteleződni úgy, hogy az nem szolgálja üzleti érdekeinket.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek