Ami tegnap prémium volt, az ma már alap

2018. október 04. csütörtök - 07:30 / kfarkas
  •    

Exponenciális sebességgel zajlik körülöttünk a digitális evolúció és éppúgy megjósolhatatlan, hogy milyen irányba tartunk, mint ahogy húsz évvel ezelőtt a mai mindennapos eszközeinket is elképzelhetetlennek tartottuk. A magyar vállalatok lehetőségeiről a digitális forradalom, az Ipar 4.0 fontosságáról, beszélgettünk Vityi Péterrel, az "IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért" alelnökével.

Vityi Péter

Vityi Péter

Sokat beszélünk az elmúlt években digitális forradalomról, robotokról, mesterséges intelligenciáról, de valahogy ezek a sokat ígérő fejlesztések mintha mindig csak néhány év múlva valósulnának meg. Hol áll most a digitális forradalom – ha zajlik ilyen egyáltalán?

– A forradalom nem állt meg, sőt ha mondhatok ilyet, csak most vesz lendületet. Jó példa erre az Ipar 4.0-ez a szóhasználat annyira elterjedt, hogy ma már másolják is: jön a mezőgazdaság 4.0, sőt Japánban már a társadalom 5.0-ról (society 5.0) beszélnek. A buzzwordok, azaz a hívószavak, amelyeket öt évvel ezelőtt csak néhányan hangoztattunk, mára elterjedtek. Kevesen indultunk ennek az útnak, de sokan fogunk megérkezni. A mesterséges intelligencia most már nemcsak a sci-fi íróknál, hanem kormányzati szinten is hívószó. A blockchain túllépett a Bitcoinon és egyre izgalmasabb lehetőségeket teremt például a logisztikában. Ma már nem szokatlan, hogy egy ügyfélszolgálat, vagy akár a HR chatbotokat használ. Az egészségügyben az algoritmusok gyorsabb diagnózisok elkészítésére alkalmasak, mint az emberi orvosok. De nem kell messzire mennünk: otthon van egy porszívóm, amiben lézeres távolságérzékelő és egy alapszintű mesterséges intelligencia van, hogy ne tévedjen el a szobában. Hol volt ilyen tíz évvel ezelőtt? Lézerradar az autókban? Parkolási asszisztens? Ez már nem a távoli jövő.  Ami tegnap prémium tartozék volt, az ma alapvetés. De a digitális forradalom nem csak azt jelenti, hogy robotporszívókat használunk: ma már szinte az innováció minden szinten egyenlő a digitalizációval. Ha egy új üzleti modellt fejlesztünk ki, ha bármilyen szervezeti fejlesztést, vállalati beruházást hozunk létére, az a legtöbbször nagyban épít a digitális technológiákra. A gond az, hogy ezek a technológiák disztruptívak, azaz elsöprik a hagyományos megoldásokat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Például mezőgazdaságban a legfontosabb költségtényező a vegyszer. A precíziós mezőgazdaság hatékonyabban, célzottabban képes felhasználni a vegyszereket, ezért ez jelentős költségcsökkentő tényező. Persze ez speciális terület, hiszen a precíziós mezőgazdaság megoldásokhoz megfelelő birtokméret kell, és addicionális adatok, műholdképek, stb. A gond az, hogy bár ezek már most is hozzáférhetőek a gazdálkodók számára, csak nem használják őket.

De az eszközök is drágák.

– Már három évvel ezelőtt a megvásárolt mezőgazdasági eszközök durván harmada alkalmas volt precíziós megoldások alkalmazására – és nem véletlenül. Egy automata személygépkocsi szoftverének programozása, ami képes eligazodni a forgalomban reagálni a hirtelen helyzetekre, stb., hihetetlenül nehéz feladat. De egy önvezető traktor megalkotása sokkal könnyebb. A földeken nincs hirtelen fékezés, bevágó autósok, vagy figyelmetlen gyalogosok. Sík terep, statikus akadályokkal. Máris nem kell vezető bele, éjjel nappal dolgozhat, és akkor még olyan apróságok is belépnek a képbe, hogy az önvezető traktor mindig a saját nyomán halad, ezzel jelentősen csökkentve a taposási veszteséget. Az eszközök már most is adottak, hogy a gazdaság nagy része átállhasson a digitális megoldásokra, de ehhez szakemberek óriási tömegeit kell ki vagy átképezni, elsősorban pedig a cégvezetők a döntéshozót szemléletét kell megváltoztatni. Ez az igazi kihívás az Ipar 4.0-ban is.

Az interjú teljes formában a Piac & Profit októberi számában olvasható!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek