A Spotify belemarkolt a tortába, az Apple a morzsákat szedegeti

2019. március 18. hétfő - 18:03 / piacesprofit.hu
  •    

Éleződik a verseny a streaming szolgáltatások piacán: a Spotify most az Európai Uniónál tett panaszt az Apple miatt, mert az 30 százalékot kér, ha az ő készüléke révén köt üzletet a versenytárs.

Ipaden nem lehet Netflix-előfizetést kötni, az Amazon hangoskönyveit nem lehet az iPhone-ra letölteni, és a Spotify zeneszolgáltatására az Apple-nek csak a számítógépein lehet előfizetni. Az ok: az Apple a forgalomból származó jövedelem 30 százalékát kéri, ha az ő készülékeit használják, amire a vetélytársak a fenti  esetekben nem hajlandók.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Spotify így indokolja az EU illetékes szervénél benyújtott panaszát: az Apple azért gátolja a szabad versenyt, hogy előnyben részesítse saját zeneszolgáltatását, az iTunes-t.

Az Apple eddig nem reagált a keresetre. A Spotify lépése mindenesetre lendületet adhat a szolgáltatók küzdelmének nagyobb részesedésért a „tortából”, az Apple és a Google rovására.

Visszaütnek az Apple horror árai, de a cég nem enged
Az Apple legtöbb termékének ára 2018-ban is emelkedett, 7–60 százalék közötti arányban. Ennek következtében visszaestek az eladások. Jogosan vitte-e fel árait az Apple?

A Spotifynak a legutóbbi negyedévben 96 millió előfizetője volt, 9 millióval több, mint 3 hónappal korábban. Az ingyenes szolgáltatást élvezőket is beleszámítva a Spotifyt 207 millióan használják a világon. Az Apple csak pénzért szolgáltat, az iTunes-ra jelenleg több mint 50 millióan fizetnek elő.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)