Visszaütnek az Apple horror árai, de a cég nem enged

2019. február 01. péntek - 20:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az Apple legtöbb termékének ára 2018-ban is emelkedett, 7-60 százalék közötti arányban. Ennek következtében visszaestek az eladások. Jogosan vitte-e fel árait az Apple?

Timothy Cook, a cég vezetője, azzal indokolta az iPhone-ok drágulását, hogy ezek a telefonok egyúttal fényképezőgépek, zenelejátszók és még sok minden mást tudnak – az ilyen bonyolult, sokrétű készüléket pedig meg kell fizetni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az érvelés nem igazán meggyőző: az iPhone 2007-es bevezetése óta nyújt sokrétű szolgáltatásokat, ennek ellenére a korábbi években nem emelkedett az ára ilyen nagy mértékban – sem az ugyancsak meredeken dráguló óráké, laptopoké. A Mac Mini például a korábbi 500 dollár helyett immár 800-ba kerül az amerikai piacon. Az árpolitika annál meglepőbb, mivel a helyzet általában fordított szokott lenni: a kiérlelt, széles körben elterjedt technológia az idő teltével egyre kevesebbe kerül – gondoljunk a tv-készülékek árának alakulására.

Szakértők viszont arra emlékeztetnek, hogy valóban magasabb költségekkel jár az Apple termékeinek előállítása. Többek

Egy pici csavar hiányzott a gépezetből
Az Apple javarészt Kína korszerű üzemeinek, jól képzett munkaerejének, infrastruktúrájának köszönheti sikerét. Trump elnök felhívására sem viszik ugyan haza a termelést, de a kínai bizonytalanságok miatt az indiai és a vietnami lehetőségeket vizsgálják.

között azért, mert a cég egyre élesebb versenyre kényszerül dél-koreai és kínai vetélytársaival, áldoznia kell a legújabb, költséges technológiai megoldásokra. Ennek következtében csökkent az iPhone-gyártás bruttó nyeresége, a korábbi 50 százalékról 40-re. Ha meg akarták volna tartani a korábbi árrést, még nagyobb mértékben kellett volna emelni az árakat.

Sokan ugyanakkor nem gondolnak arra, hogy az egyre drágább iPhone-ok vásárlásánál könnyen takarékoskodhatnak. Gond nélkül megvehetjük az egy évvel korábbi, vagy még régebbi modellt – azok általában nem különböznek lényegesen a legújabbtól. Ugyanakkor a nagy webáruházakban valamivel olcsóbban lehet Apple termékekhez jutni, főleg a Black Friday-on, vagy más kiárusítási akcióknál.

(Forrás: The New York Times)