Egy pici csavar hiányzott a gépezetből

2019. január 29. kedd - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az Apple javarészt Kína korszerű üzemeinek, jól képzett munkaerejének, infrastruktúrájának köszönheti sikerét. Trump elnök felhívására sem viszik ugyan haza a termelést, de a kínai bizonytalanságok miatt az indiai és a vietnami lehetőségeket vizsgálják.

Donald Trump ismételten felszólította az amerikai nagyvállalatokat: a foglalkoztatás növelése érdekében hozzák haza külföldi gyáraikat. Az Apple most nem vállalkozott erre. Hogy miért, arra szemléletes példa volt a 2012-es eset. Akkor Timothy Cook, a vállalat vezetője e csúcsidőben jelentette be, hogy évek után ismét Amerikában készül majd Mac-számítógép, mégpedig a Mac Pro legkorszerűbb modellje.505556_dhl_ecommerce_macbook_apple_watch-screen-1

Meg is kezdték annak gyártását a texasi Austinban, amikor kiderült: az alkatrészek közül hiányzik egy kis csavar. Beszállítót kerestek, ám kiderült: nem volt olyan, aki a megfelelő mennyiségben és határidőre tudta volna szállítani a parányi alkatrészt. Így végül azt Kínából kellett megrendelni, a hazai fiaskó miatt a laptopok kiszállítása hónapokat késett.

Az ügy kényes volta miatt névtelenül nyilatkozó Apple-vezetők elmondták a The New York Timesnak, hogy sem a Egyesült

Megérzik az óriások, hogy ritkábban cserélünk telefont
Az Apple után a Samsung nyeresége is számottevően csökkent. Elemzők szerint a két óriáscég eladásainak visszaesése erősíti a gondokat, hogy a világgazdaság visszaesésétől kell tartani.

Államok, sem más ország gazdasága nem tudja nyújtani azt, amit Kína: csak ott vannak óriási, megfelelő méretű, a legkorszerűbbn felszerelt gyárak, képzett munkaerő, rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra és alacsonyak az árak is.

Ugyanakkor Kína az Apple legnagyobb piaca is, ám ott a Trump elnök által indított kereskedelmi háború miatt bizonytalanságok vannak és tavaly már csökkent is az Apple-termékek eladása. További nehezítheti a helyzetet, ha Trump beváltja ígéretét és vámot vet ki a Kínában gyártott iPhone-okra. Az Apple ezért egyre behatóbban keresi a megoldást, hogy diverzifikálja a külföldi gyártást – elsősorban Indiát és Vietnamot vették célba.