A fesztiválbérlet után is kell adózni?

2019. július 08. hétfő - 15:49 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan adózom, ha megveszem a munkavállalóm fesztiválbérletét? A jegyeket, bérleteket a kifizető vagy a magánszemély is megveheti, viszont az elszámoláshoz szükség van cégnévre szóló számlára.

Hogyan számolható el a jegyek, bérletek költsége, mi számít a társasági adó szempontjából elismert költségnek. Megtudjuk az Írisz Office adótervezőitől.

2019-ben is adómentesen adható a kifizető által magánszemély részére ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj (feltéve, hogy az nem visszaváltható, viszont nem adómentes az említett juttatásokra szóló utalvány) – magánszemélyenként legfeljebb a minimálbért meg nem haladó értékben. 

Ide tartoznak a múzeumok, kiállítások, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások is.

Így a koncerten belül a fesztiválokra szóló belépőjegy vagy bérlet is ide sorolandó.

Ebben a juttatásban nem csak a munkavállaló részesíthető, hanem a személyesen közreműködő tag, családtagjaik, ismerőseik, üzleti partnerek is, és az adómentességnek nem feltétele, hogy azt a vállalkozás cafetéria keretében vagy minden munkavállalónak azonosan adja.

A jegyeket, bérleteket a kifizető vagy a magánszemély is megveheti, viszont az elszámoláshoz szükség van cégnévre szóló számlára.

A jegyek, bérletek költsége egyéb személyi jellegű ráfordításként számolható el, viszont a társasági adó szempontjából elismert költségnek csak a munkavállalónak, illetve az ő közeli hozzátartozójuknak adott juttatás minősül.

KATA-s leszek, milyen céget alapítsak?
A KATA-s adóalanyiság létrehozását megelőzően el kell döntenünk, hogy az új vállalkozás egyéni vállalkozás, betéti társaság, netán közkereseti társaság legyen.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor