KATA-s leszek, milyen céget alapítsak?

2019. július 07. vasárnap - 10:19 / piacesprofit.hu
  •    

A KATA-s adóalanyiság létrehozását megelőzően el kell döntenünk, hogy az új vállalkozás egyéni vállalkozás, betéti társaság, netán közkereseti társaság legyen.

Időben döntetünk kell, hogy új vállalkozásunknak milyen jogi formát válasszunk. Az Írisz Office adótervezőitől megtudjuk a különbségeket egyéni vállalkozás, betéti társaság vagy közkereseti társaság között. 

Mi a különbség, mivel járok jobban?

A legfontosabb, hogy adófizetési kötelezettségben nincs különbség, de néhány lényegi eltérés van a működési formák között.

  1.  Az EV-t lehet szüneteltetni, míg a Bt. és KKt. esetében ez nem lehetséges. Ha szüneteltetjük az egyéni vállalkozást (maximum öt évig) akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség, ugyanakkor nem is keletkezik árbevételi keret, tehát ha egy EV a 12 hónapból hatot szünetel, úgy csak 6M Ft árbevételre tehet szert az általános szabályok szerint.
  2. Egy Bt. vagy Kkt. alapítása illetve megszüntetése lényegesen magasabb költséggel jár, mint egy EV létrehozása, illetve megszüntetése.
  3. Kkt. esetében két beltaggal számolunk, ami azt jelenti, hogy a tételes KATA adót két személy után kell megfizetni, ugyanakkor az éves árbevételi keretre mindez nincs hatással (12M Ft/év, felette 40%-os többletadó fizetendő).
  4. Egy társaság jellemzően nagyobb bizalmat, presztízst jelent, mint egy EV, jobban építhető rá a céges brand, hacsak nem művészről van szó, akinek a saját neve a maga a brand.
    Egy ártatlannak tűnő blogbejegyzés is lehet adóköteles
    Egy magánszemély promotálja a vállalkozásom a social médiában. Keletkezik-e adófizetési kötelezettség? A részletek kiderülnek az alábbi összeállításból.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek