9 szokás, amitől meggazdagodhatsz

2018. január 03. szerda - 19:20 / piacesprofit.hu
  •    

Thomas Corley több száz milliomost interjúvolt meg Amerikában Gazdag szokások című könyve számára. Kilenc olyan közös szokást talált náluk, amelyek megágyaztak a sikernek. Az ugyanis nem hullik senkinek az ölébe váratlanul.

Ne számíts arra, hogy hamar meggazdagodsz. Ez az üzenete Thomas Corleynak, aki Rich Habits (Gazdag szokások) címmel írt könyvet a (dollár)milliomosok sikerének titkáról. Corley 233 milliomost interjúvolt meg, akiknek éves bevétele legalább 160 ezer dollár volt (42,55 millió forint), és vagyontárgyaik értéke meghaladta a 3,2 millió dollárt (851 millió forint). E 233 személy közül 177 önerőből lett vagyonos. Angolul self-made millionaire-nek nevezik őket. A többiek örököltek, és erre az alapra építették saját vagyonszerzésüket – olvasható cikkünk előző részében.

A gazdagok ezerféle apró dolgot tesznek, ami „lehetővé teszi” a sikert. Íme kilenc ilyen habitus:

Gyakran mondj nemet

Ez is szokás, amit be kell járatni. Mondj nemet olyan dolgokra, amik nem egyeznek az álmaiddal, nem illeszkednek a céljaidhoz. Mert ebbéli minőségükben igenis zavaró tényezők. Bármi, ami nem visz előrébb a céljaid megvalósításában, tévút, kerülőút. Számold fel ezeket. Sőt mondj nemet már előre, hogy ne is tévedj rá ezekre a pályákra.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Ritkán mondj igent!

Ezt is be kell gyakorolni. Csak arra mondj nemet, ami illeszkedik az álmaidhoz, és a céljaid felé röpít.

Tanulj mindennap!

Szokj hozzá a gondolathoz, hogy úgy értelmezz egy napot: ha tanultál valami újat aznap, akkor érdemes volt felkelni. Fontos, hogy az ember fejlessze magát, új tudásanyagokat, új szakmai ismereteket, új készségeket sajátítson el, s látókörét is bővítse. A növekedés ebből ered.

A milliomosok 4 követendő szokása
Valójában azok, akik igazán gazdagok lesznek, korántsem csak ülnek a pénzükön. Vannak bizonyos szokásaik, amelyeket mindenkinek érdemes követni, aki többre vágyik.

Frissítsd a tudásod

Ebben a felgyorsult világban minden változik: a technológia, a piac, a fogyasztói szokások, a dolgok megértésének szintje (számos jelenségnél új okokra jönnek rá a tudósok, legyen az biológia, orvostudomány, kvantummechanika vagy éppen a pszichológia). Mindennap tökéletesítened kell a tudásod. De a képességeid is. A jó pap holtig tanul.

Takarékoskodj a pénzeddel!

A pénz révén opcióid vannak. Lehetőségek, alternatívák, amikből választhatsz. Ha nincs pénz, az opciók is elfogynak. Ha folyton csak költesz, kevesebb lesz a likvid tőkéd, s ezzel szűkíted a mozgástered, és korlátozod a szabadságod. Ami ahhoz kell, hogy a valós céljaid felé haladj.

Létesíts gazdag kapcsolatokat!

Ez nem azt jelenti, hogy csak a nálad gazdagabb emberek társaságát keresd, hanem hogy vedd magad körül olyanokkal, akik gazdagítanak, szellemi, emberi vagy szakmai értelemben. Olyanokkal „lógj”, akiknek az életét olyannak érzed, amilyet te is szeretnél. Úgy viselkednek, úgy gondolkodnak, úgy éreznek, amilyenné te akarsz válni vagy amilyen már most is vagy. Aki ettől eltér, méghozzá negatív értelemben, mert olyan az attitűdje, hogy azt kifogásolhatónak érzed, akkor inkább azokat preferáld, akik egy hullámhosszon vannak veled.

Ha olyan alakokkal töltesz viszonylag sok időt, akiknek a megnyilvánulásai lehangolnak, lehúznak, ezek a szituációk energiát vesznek el tőled. Ők bizony visszatartanak abban, hogy az ideális, elképzelt életed és jövőd felé közelíts.

(Hogy hogyan tűzzünk ki olyan célokat, amiket jó eséllyel meg is valósítunk, ahhoz itt ad tanácsokat szakértőnk.)

Okosan oszd be az idődet!

Szentelj bizonyos órákat vagy bizonyos napszakokat a távolabbi, hosszú távú álmaidnak, azoknak a tevékenységeknek, amik közelebb visznek a sikerhez. Nem magához a sikerhez, hanem ahhoz az állapothoz és üzleti tevékenységhez, amivel sikert arathatsz. Igyekezz minél kevesebb időt szentelni azoknak a dolgoknak, amelyek elveszik az időt ezektől a – siker felé vezető – tevékenységektől.

Légy türelmes!

Ez sem könnyű. Aki érvényesülni akar, és világi sikerre vágyik, az szeretné minél hamarabb elérni azt. De minden vállalkozásnak, minden ötletnek időre van szüksége, míg megvalósul. A befektetés is csak idővel hoz hozamot. A munkában hozott erőfeszítések is.

Légy következetes!

Amíg nem válsz sikeressé, tanulj meg a felszínen maradni. Nem kell nagy lábon élni, nem kell felvágni. Inkább végezz olyan dolgokat mindennap, amik előbbre visznek. A jó szerencse arra köszönt rá, aki kitartó. A siker az esetek többségében nem arról szól, hogy valaki megnyerte a lottó ötöst, vagy szerzett egy nagy ügyfelet. A siker az állandó és következetes erőfeszítésekben van. Az igazi gazdagság is ebből nő ki.

(Business Insider)

A siker titka: a kudarc
A mellényúlásokról éppúgy kell beszélni, mint a sikerekről. Az okok elemzése segít az újrakezdésben, és közelebb visz a sikerhez. Számos, mára világhírűvé vált vállalkozás története mutatja, hogy a vállalkozó folyamatosan hullámvasúton utazik, és az üzleti életben a kudarc egy lépés a happy end felé. A tengeren túl ezt már sokan felismerték, Magyarországon azonban inkább tabutéma.