5 aknakerülő szabály szabadúszóknak

2016. november 06. vasárnap - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Ha valaki a saját főnöke lehet, az nagyon klassz dolog, legalábbis első hallásra. De könnyen rémálom lehet az álomból, ha nem figyelünk pár alapvető dologra.

Miközben a szabadúszó létnek számos előnye van, az egyéni vállalkozónak rengeteg kihívással kell szembenéznie nap, mint nap.  Van öt tippünk, ami segít, hogy a hosszabb távon is a pozitívumok maradjanak túlsúlyban.

Ne legyünk tücskök!

Ha tényleg csak magunkért vagyunk felelősek, hajlamosak vagyunk kevésbé előre tervezni, ennek eredményeként pedig „ünnepi dőzsölés” és „éhkopp” időszakok váltják egymást. Amikor a dolgok pörögnek, van bevétel bőven, de mi van az üresjárati időszakokban? Ez hosszú távon nem tesz jót sem a testnek, sem a léleknek. Így nem adhatunk magunknak szabadságot (vagy netalán betegszabadságot), ha szükség lenne rá, és a váratlan kiadások is komoly stresszt okozhatnak.

Kicsiben is el lehet kezdeni a pénzügyi tervezést! Szokjunk rá, hogy minden beérkező bevétel egy részét eltesszük, hogy legyen egy kis tartalékunk. Ez elég lehet arra, hogy ne kelljen felszámolni a vállalkozásunkat akkor sem, ha valamiért éppen átmeneti időre nincs bevételünk. Kifizethetjük belőle az adókat és más kötelezettségeket. A tücsök és a hangya meséjéből biztos, hogy a hangya lett a sikeres üzletember. A tartalék a fenntartható működés, és így a fejlődés alapja.

Most telik osztrigára. De mi lesz a jövő heti számlákkal? Kép: Pexels

Most telik osztrigára. De mi lesz a jövő heti számlákkal? Kép: Pexels

Tartsuk a szemünket a számokon!

Sok szabadúszó hanyag a számviteli dolgokban, gondolván, elég nehéz a vállalkozás működtetése anélkül is, hogy a számok miatt aggódna. Azonban ezzel a vállalkozás hosszú távú, sikeres működését aknázzuk alá. A szigorúan elkülönített személyes és céges számlák és papírok, a pontos elszámolások, a rendezett adminisztráció lehetővé teszik, hogy nyomon tudjuk követhetni a bevételeket és költségeket, segít elkerülni a bírságokat és a totális, váratlan összeomlást.

Nyugdíj? Magad uram, ha szolgád nincsen!
Ahelyett, hogy a nyugdíjrendszerünk fenntarthatóságán elmélkednénk, hasznosabb, ha azon gondolkodunk, miből fogunk megélni öregkorunkban. A kérdés mindenkit érint: cégvezetőt, cégtulajdonost és munkavállalót egyaránt.

Egyéni vállalkozóként, bármilyen korúak vagyunk is, érdemes a nyugdíjunkra is gondolni és nem csak a minimálisan kötelező járulékokat befizetni magunk után.

Kerüljük el a cikluscsapdát!

Az üzleti guruk szerint a legtöbb egyszemélyes vállalkozás gyakran szembesül az úgynevezett ciklus csapdával. A vállalkozó kitalál egy új projektet, szolgáltatást, ezt fejleszti, amíg tökéletes nem lesz. Így viszont nem koncentrál az értékesítésre – jön az éhkopp. Ha ezt átvészeli, a kiváló új termék értékesítése beindul. Rákapnak az ügyfelek, az értékesítés minden kapacitást leköt, ezért nem marad idő a termékfejlesztésre. Így amikor a történetben szereplő projekt kifut, vagy a termék körüli érdeklődés lecseng, az új terv legjobb esetben is még csak vázlatos. Ha nem fér az időnkbe a többféle tevékenység, a már beindult szolgáltatás értékesítésére alkalmazzunk külsős segítséget, így nyerhetünk egy kis időt az új tervek kidolgozására.

férfi órát állít

Kép:sxc

Legyünk szigorúak!

Alkalmazottként mindig van valaki, aki a fejünkre koppint, ha megcsúszunk egy határidővel vagy ellazsálunk egy feladatot. Szabadúszóként viszont a saját főnökünknek kell lennünk ebből a szempontból is, hiszen ha sikeres vállalkozást szeretnénk építeni, nem engedhetjük meg a csúszásokat és pontatlanságokat – magunknak sem. Keressünk egy rendszert, ami segít határidőket szabni és betartani, ütemezni és menedzselni az időnket. Használjuk a technológiát, mint például az okoseszközökön található tervezőket vagy egy projekt menedzsment szoftver segítségével tartsuk magunkat a pályán, de akár egy „külső ellenőrt” is felkérhetünk, mondjuk a barátaink közül, hogy néha kérdezzen rá bizonyos dolgokra. Itt pedig ahhoz talál némi segítséget, hogy hogy teremtsen időt a fontos dolgokra.

Ne mindig egyedül!

A szabadúszó lét magányos tevékenységnek tűnhet, de ez nem jelenti azt, hogy mindig egyedül kell megoldanunk mindent. Gondoljunk úgy a vállalkozásunkra, mint egy építkezésre, ahol az egyes speciális területekre alvállalkozókat is be kell vonnunk. Találjuk meg azokat az üzleti partnereket, akikkel együtt tudunk dolgozni, bizonyos feladatokat, területeket át tudunk számukra adni.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor