45 milliárd forint értékben jelennek meg K+F támogatások

2019. május 02. csütörtök - 11:04 / piacesprofit.hu
 •    

Április 30-án két részből álló, kutatás-fejlesztést támogató pályázat jelent meg partnerségi véleményezésre. A 24 milliárd keretösszegű pályázaton belül 50-500 millió-, míg a 21 milliárdosnál 500-1.000 millió forint támogatást nyerhetnek el a vállalkozások. A Via Credit várakozása szerint a potenciálisan pályázatot benyújtható 8-10 ezer vállalat közül összesen 110 projekt jut ezek révén forráshoz.

A Via Credit összefoglalója szerint az „A” alprogramban 24 milliárd forintot osztanak ki, ahol átlagosan 300 millió forint (50-500 millió értékhatárral számolva) támogatással lehet számolni egy projektnél. Itt várhatóan 80 nyertessel lehet kalkulálni. A „21 milliárdos keretösszegű „B” alprogramban 700 milliós átlagtámogatás (500-1.000 millió értékhatárral számolva) várható, ami a várakozások szerint 30 nyertest eredményez.

K+F pályázatok: a bizonytalanság már a múlté
Az innovációs tevékenységet támogató forrásból van bőven, ám a feltételek is szigorodtak: a döntéshozók igyekeznek elérni, hogy valóban a fejlesztésre menjen a megítélt támogatás vagy kedvezményes hitel.

Mire lehet támogatást igényelni?

Forráshoz jutni piaci potenciállal rendelkező, üzletileg értelmezhető, megtérülő projektötlettel lehet. A támogató hatóság vizsgálja a fejlesztés újdonságtartalmát és üzleti potenciálját. Minden olyan költség elszámolható, amely a fejlesztéssel kapcsolatosan felmerül, ilyenek lehetnek kimondottan:

 • Munkabérek és járulékai;
 • Anyagköltségek;
 • Szolgáltatások költségei;
 • Műszaki berendezések vásárlási ára;

A pályázat korlátokat határoz meg, így:

 • A teljes költségvetésnek maximum 40 százaléka lehet gép/eszköz vásárlása;
 • A teljes költségvetésnek maximum 40 százaléka lehet szolgáltatás;
 • A projekt legalább 30 százaléka bérköltség és járulékai kell, hogy legyen;
 • A legmagasabb elszámolható munkabér 1.400.000 forint lehet havonta;

A pályázási feltételek meglehetősen összetettek, több feltétel együttes betartásával lehet sikeres pályamunkát benyújtani. Összhangba kell hozni a beszerzendő eszközök, munkabérek és szolgáltatások viszonyát, arányát.

innováció_pixabay

Kinek érhető el a pályázat?

Országos lefedettség mellett lehet indulni, azaz ugyanúgy indulhatnak a központi régió-, mint a nyugat- vagy kelet-magyarországi cégek. Meghatározó feltétel, hogy csak profitorientált vállalkozások által beadott projektek támogathatók. Az „A” alprogramban maximum 3 fős konzorciummal lehet pályázni, a „B” alprogramban a konzorcium létrehozása kötelező, és maximum 4 fős lehet. A profitorientált vállalkozásokra nézve számos feltétel teljesítendő:

 • 2 teljes lezárt éve legyen és a 2018-as év is legyen lezárva (2016-ban vagy korábban alakult cégek pályázhatnak)
 • Átlagos statisztikai létszámuk minimum 3 fő legyen.
 • Árbevételük magasabb legyen a megvalósítani kívánt projekt összegénél.
 • Az igényelt támogatás kevesebb l legyen a saját tőke értékénél.
 • Az igényelt támogatás alacsonyabb legyen, mint az EBITDA kétszerese.
 • A projektben tervezhető személyi jellegű ráfordítások összege a beszámolóban rögzített értéknek másfélszerese lehet évente.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint a felhívás egyértelműen a jobb pénzügyi paraméterekkel rendelkező vállalkozásokat szólítja meg.

Van még bőven uniós forrás
A kisvállalkozások nagy részének érdekesek lehetnek a még nyitott uniós pályázati lehetőségek – mondta Siető Andrea, a Goodwill Consulting tanácsadó cég vezető fejlesztési tanácsadója.

„A céginformációs adatbázisból végzett kutatásunk alapján a potenciális pályázó vállalkozások száma 8-10 ezer közé tehető, de természetesen ennek csak egy kisebb része fog a pályázaton elindulni. Referenciaként a népszerű GINOP-2.1.1.-es pályázatra 1.100 darab kérelem érkezett be 364 milliárd forint értében. A GINOP-2.1.7-re 2.688 darab pályázat 169 milliárd forint értékben. A kizárólag Budapest és Pest megyében elérhető 2018-as KFI pályázati körre pedig 212 darab pályázó jelentkezett 59 milliárd forint értékben.” A korábbi évek tapasztalata alapján a konvergencia régióban működő vállalkozások fognak dominálni.”

Mekkora a támogatási intenzitás?

Az elérhető támogatási intenzitás a „szokásosnak” tekinthető, a felhívás megkülönbözteti a mikro-,  kis-közép-és nagyvállalkozásokat. Minél nagyobb méretű a vállalkozás, annál kisebb támogatásra jogosult.

A Via Credit becslése alapján egy mikro- és kisvállalkozás által elnyerhető támogatás elérheti akár a 65-70 százalékos intenzitást. A középvállalkozások esetében 55-60 százalék, míg a nagyvállalatok számára 50 százalék érhető el.

Melyek a kötelező vállalások?

A pályázati nyerteseknek három fő vállalást szükséges tenni:

 1. A projekt hatására létrehozzák a piacra vihető terméket / technológiát / szolgáltatást.
 2. A projekt befejezését követő három évben összesen a támogatás 30 százalékát elérő árbevétel keletkezik a létrejött termék / technológia / szolgáltatás értékesítéséből;
 3. A projekt befejezését követő évben a K+F ráfordítások összege meghaladja a 2018-as bázis értéket, ha nem volt korábban K+F-fel kapcsolatos projekt, akkor a támogatás 25 százalékát.

Papadimitropulosz Alex úgy látja, hogy a K+F ráfordítások vállalás teljesítése kihívás elé állítja a pályázókat. A teljesítéshez a kiíró elvárja, hogy akár önerőből is, de egy kisebb projektet valósítson meg a lezárást követően. Erre vonatkozó megkötés nincsen, tehát akár az elnyert fejlesztés folytatása is lehet. Emellett három év áll rendelkezésre, hogy legalább a kapott támogatás 30 százaléka összegéig a fejlesztett tevékenységből piaci eladásokat lehessen végezni. A kiíró felhívja a figyelmet, hogy csak a piaci eladás fogadható el, így a cégcsoporton belüli eladással nincs lehetőség a vállalás teljesítésére.

Meddig lehet a pályázatot benyújtani?

 1. július hónapban is be lehet még adni a kérelmeket, így idő, ha nem is bőven, de rendelkezésre áll a megfelelő felkészülésre. A pályázatokat szakmai értékelését anonim szakértők végzik, illetve ezen felül a kiíró által felállított szakértői csoport is vizsgálja a projektek megalapozottságát, hosszú távú hasznait. A „B” programban továbbá egy személyes prezentációt is szükséges tartani a végső bírálatot megelőzően, ahol a kiíró további kérdéseket tehet fel.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek