Azonosító chipet kapnak az óriás túrahajók utasai

2019. február 25. hétfő - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

Elektronizálják a nagy tengeri utasszállító hajókat: a vendég chipet kap, amellyel percek alatt behajózhat és vész esetén gyorsan meg tudják találni.

2018-ban 27 millió utasa volt a tengereken és az óceánokon járó óriás túrahajóknak, míg 2028.-ra már 40 millióra számítanak. Jellemző a gyors fejlődésre, hogy a Carnival Lines, amely 9 vállalkozásával a világ forgalmának felét bonyolítja, 20 új hajót rendelt meg, 2025-ös szállításra.

Kép: Nagy Mariann

Kép: Nagy Mariann

Az „úszó szállodák” elterjedésével tovább fejlődik azokon az elektronika. A számítástechnikának a hajókon való korszerűsítésével sorra vezetik be az utasok részére a chipet: egyre több hajón a társaság adta alkalmazással az utas be tudja szkennelni az útlevelét, elkészítheti magáról az azonosítását szolgáló fényképet és megkapja a fedélzetre lépéshez szükséges digitális „papírjait” – még mielőtt megérkezne hajójához. Így a szokásos, gyakran hosszú sorbaállás helyett percek alatt feljut kabinjába.

Az applikáció, illetve a vízhatlan chip segítségével az utas vásárolhat, megtekintheti az

Vezető nélküli hajókat fejleszt a Rolls Royce
A mesterséges intelligencia a hajózás biztonságát is jelentősen tudja fokozni: A Rolls-Royce és az Intel már dolgoznak a technikán – amely csak addig szolgál majd, amíg – várhatóan 2025-től a hajók is önjáróak lesznek.

útvonalat, a napi menüt, egyben bármikor fellelhető, sőt: a személyzet, vele találkozva, név szerint tudja azonosítani és üdvözölni.

A hajó szempontjából hasznos, hogy hőtérkép alapján azonosítani tudják, hol van zsúfoltság, hol van így szükség több személyzetre. Az elektronika végül igen hasznosnak bizonyulhat vészhelyzetben: a chip megmutatja, ki hol tartózkodik, így sokkal könnyebb, gyorsabb lehet a mentés.

(Forrás: The New York Times)