Vezető nélküli hajókat fejleszt a Rolls Royce

2018. december 03. hétfő - 20:07 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A mesterséges intelligencia a hajózás biztonságát is jelentősen tudja fokozni: A Rolls-Royce és az Intel már dolgoznak a technikán – amely csak  addig szolgál majd, amíg – várhatóan 2025-től a hajók is önjáróak lesznek.

A patinás brit motor- és autógyártó és az Intel kutatásainak célja, hogy minél nagyobb mértékben kiküszöböljék a hajó-baleseteket. Lényegében a vízi járművek vezérlését megkönnyítő rendszerekről van szó: hasonlóan a vezető nélküli autókhoz, kameráikkal, lézeres és hagyományos radarjaikkal ezek is felismernek, jeleznek más hajókat, bójákat, sziklákat.

Külpiacra ösztönzik a kkv-kat - Kép: SXC

Kép: SXC

A műszerek által szolgáltatott adatokat a rendszer a műholdas megfigyelésekkel és a meteorológiai jelentésekkel együtt elemzi. Így a hajó személyzetét elsősorban a partok közelében való manőverezésnél tudják segíteni. Az első, kísérleti projekt helyszíne Japán volt.

A kutatásban részvevő cégek tervei egyébként hosszabb távra is szólnak: a jövő, akárcsak az

Északon már figyelnek a szennyező turistahajókra
Szerves anyagokból keletkező biogáz és elektromosság hajt majd norvég turistahajókat. Az északi ország általában megvédi partjait az óriáshajók okozta szennyeződéstől.

utakon való forgalom esetében, az irányító személyzet nélküli, önjáró vízi járműveké. A Rolls-Royce kutatóinak becslése szerint 2025-től kerülhetnek forgalomba az első ilyen teherhajók, a rövid távú forgalomban – például a La Manche csatornán.

A későbbi esztendőkben automatizálható lesz az óceánok hajóforgalma is. Mikor járhatják a tengereket az önjáró konténer-hajók – erről a Rolls Royce-nál még nem kívánnak nyilatkozni. Annál is kevésbé, mivel nem csak műszaki problémáról van szó: az önjáró autók példájára az ilyen hajóknál is egységes jogi rendezésre lesz szükség.

(Forrás: t3.de)