Azért még nem elég megnyomni a start gombot

2018. június 21. csütörtök - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Világszerte összesen 370 Mrd dollár körüli pénzek mozgatásáról döntenek már mesterséges intelligenciával (AI) működő robotok. 2020-ra háromszorosára nő majd ez az összeg, bár emberi beavatkozás nélkül továbbra sem lehet sikeresen dönteni arról, hol és hogyan fektessük be a pénzt.

Gottfried Urban, az egyik legsikeresebb német vagyonkezelő tett kísérletet, hogy felderítse: mit tudnak a beruházásokat AI segítségével mérlegelő rendszerek, amelyeket immár növekvő mértékben alkalmaznak bankok is. A kísérlet csalódással járt: a kérdésre, hová fektesse be a pénzét, a rendszer főleg alacsony hozamú államkötvényeket ajánlott.

pixabay.com

pixabay.com

Az AI felhasználása befektetési lehetőségek mérlegelésénél a 2008-2009-es pénzügyi válság idején kezdődött, amikor sokan – nem alaptalanul – a bankokat tették felelőssé a történtekért.

Kézenfekvő volt, hogy gépek, amelyek nem érdekeltek saját nyereségükben, elfogulatlan tanácsot tudnak adni a befektetőknek.

Azóta már összesen több mint 370 Mrd dollár elhelyezésénél veszik igénybe az AI segítségét a világon, s ez az összeg 2020-ra 1 billió dollárra emelkedhet. Az új eszközzel immár nem csak startupok foglalkoznak; nagy bankházak kínálják saját modelljeiket, akárcsak a korszerű vegyes alapok kezelői.

Aki azt hinné, elég megnyomni a start gombot, és gyorsan nyereséghez jut a pénzével, persze téved. Ez év elején például, amikor jelentkeztek az első turbulenciák a

Van, ahol már gondolkodó gép kezeli a befektetéseket
Villámgyorsan cselekszik, és kiváltja a kezdő, juniorszintű munkavállalókat a Wall Streeten. Abbie máris milliárd dollárokat forgat egymaga. Tulajdonképpen a virtuális asszisztens, Alexa „rokona”.

világ pénzpiacain, a robotok masszív veszteségeket hoztak.

Gottfried Urban és más szakemberek szerint a pénzügyi AI éppen akkor éri el lehetőségeinek határait, amikor megfordulnak a piaci irányzatok, és erősen változnak az árfolyamok. Tanulság: hasznos lehet a robot, de változatlanul még fontosabb a kipróbált pénzügyi tanácsadó.

(Forrás: Die Welt)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor