Öt hellyel esett vissza Magyarország a Világbank rangsorában

2018. október 31. szerda - 15:02 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Bár nőtt a versenyképességi pontszámunk, összességében hátrébb csúsztunk a Világbank Doing Business című éves versenyképességi jelentésében.

A Világbank által évente közzétett Doing Business-felmérés 190 országot rangsorol a vállalati működési környezet versenyképessége szempontjából. A Magyarországra vonatkozó értékelés 71,94-ról 72,28 pontra nőtt. Ezzel a kelet-közép-európai uniós országok közül Horvátország mellett hazánk érte el a legnagyobb javulást a régióban. Ez azonban csak az 53. helyhez volt elég, ami visszaesést jelent tavalyhoz képest. A tavalyi rangsorban még a 48. helyen állt Magyarország, az idei listán 5 hellyel kerültünk hátrébb, a tavalyelőtti, 41. helyhez képest pedig 12-vel.

Előbb-utóbb lesz válság, de most felkészültebbek vagyunk
Válság előbb-utóbb lesz, de jobban fel vagyunk rá készülve, mint 2008-ban, mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza a Piac&Profitnak.

A most publikált rangsor a Pénzügyminisztérium szerint nem vethető össze a tavalyi helyezésekkel, mivel a Világbank több utólagos adatrevíziót hajtott végre. Magyarország pontszámának javulása mögött a vizsgált szempontok alapján két kormányzati intézkedés áll: a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó 2017. január elsejei csökkentése, valamint az önkormányzati építéshatóságnál az eljárási határidő rövidítése 2018. január 1-jétől. Két további pozitív irányú kormányzati intézkedést a felmérés módszertani szempontok miatt csak jövőre vesz figyelembe: a helyi adóregisztráció kötelezettségének eltörlését és a szociális hozzájárulási adó további csökkentését.

A felmérés szerint a beruházásokhoz szükséges eljárások gyorsításán, így az építési engedélyezésekhez és a villamos áram bekötéséhez kapcsolódó hatósági eljárási idő hosszán még javítani szükséges. Szintén egyszerűsíteni kell a vállalkozások adóadminisztrációját, valamint a csőd- és felszámolás eljárás jogszabályait.