Garantált alapjövedelem mellett sem lustálkodnánk

2018. február 26. hétfő - 16:01 / KlimaBlogger
  •    

Finnországban és Afrikában is tesztelik a garantált alapjövedelem osztását az automatizáció által bekövetkező jövőbeli tömeges munkanélküliség kiegyensúlyozására. Mint kiderült, az alanyi jogon kiosztott, munkavégzés nélkül is garantált pénzben részesülők nem mondták fel a munkájukat.

Ahogy az automatizáció, a mesterséges intelligencia egyre több munkát fog elvenni az emberektől, a kormányok igyekeznek új szisztémát kidolgozni a népesség alapvetőe igényeinek ellátására. Már több országban is folyik pilot-projekt keretében a garantált alapjövedelem szétosztása. Alaszkában, mely az USA egyik tagállama, évi 2000 dollárt kaptak fejenként az emberek abból a 61 milliárd dolláros alapból (Alaska Permanent Fund), amit az olajkitermelésre bérbe adott területekből származó bevételt tartalmazza. Ezt osztogatják szét apránként a helyi lakosok között.

követelés, pénz, adósság

fotó: archív

A University of Chicago kutatói elemezték a kísérlet statisztikáit, s a következők derültek ki:

  • A pénzben részesülők nem hagyták ott az állásukat.
  • A részmunkaidős foglalkoztatás nőtt, méghozzá 17 százalékkal.
  • A foglalkoztatottság ugyan visszaesett az olaj- és a gyáriparban, de nőtt az építőiparban, az oktatásban és az egészségügyben.

Az évi 2000 dolláros összeget ugyan nem lehet jövedelemhelyettesítsének tekinteni, hiszen legfeljebb a közműszámlák fizetésének terhét veszi le a polgárok válláról, míg a garantált alapjövedelemnek biztosítania kell az élelmet, a lakhatást (vele együtt a rezsit) és a ruhát. Az alaszkai pilotprojekt mégis fontos jele annak, hogy az emberek nem feltétlenül arra használnák a pénzt, hogy többet lebzseljenek otthon.

(National Bureau of Economic Research, futurism.com)

Szükséges, vagy naív ötlet az alapjövedelem?
A gyári robotok a fizikai munkát végzik el helyettünk, az algoritmusok, a botok, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás pedig a szellemi munkát. A következő évtizedben tömegek szorulnak ki a munkaerőpiacról. A Szilícium-völgy milliárdos moguljai már tesztelik, hogyan hatna a társadalomra a garantált alapjövedelem, amit munka nélkül, alanyi jogon kapnának az emberek. Elon Musk elkerülhetetlennek tartja ezt a szisztémát.