Nehezményezik az állami hátszelet a német gyáriparosok

2019. január 12. szombat - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

Kína nem a piacgazdaság, a liberalizmus, hanem a gazdaság növekvő állami irányítása felé fejlődik, ez versenytorzító, állapítja meg a Német Gyáriparosok Szövetségének állásfoglalása.

A dokumentum szerint nem lehet tisztességes verseny, ha európai vállalatok Kínában bizonyos ágazatokba nem ruházhatnak be, ha részesedésüket korlátozzák, ha arra kötelezik őket, hogy a kínaiakkal közös vállalkozásokat hozzanak létre és átadják a technológiát. Nem felel meg az egyenlő versenyfeltételeknek az sem, ha kínai cégek előnyös állami hitelekkel támogatva jelennek meg az európai piacokon.

Kép: Die Welt

Kép: Die Welt

A szövetség javasolja az ellenőrzést: ha kínai vállalkozó Európában akar befektetni, hmeg kell vizsgálni, nincs-e állami szubvenció mögötte.

A német kormány egyébként ettől az évtől előírta, hogy érzékeny iparágakban (10 százaléktól felfelé) meg kell vizsgálni, hogy a beruházó milyen forrást használ.

A kínaiak helyzetét megkönnyítik a monopóliumok is: a kínai vasutat például egy óriáskonszernbe, a CRRC-be szervezték,

Gazdasági hidegháborúhoz vezethet Kína és az USA vetélkedése
Az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború csak egy része a két ország vetélkedésének, többek között azért, ki legyen a vezető a technológiában, véli a Google volt elnöke, aki szerint kettéválik az „amerikai” és a kínai internet.

miközben az Európai Bizottság ellenzi a két vetélytárs, a Siemens és az Alstom fúzióját, mert azok így monopóliumhoz juthatnának a nagy sebességű vonatok és a vasúti jelzőberendezések gyártásában.

A német iparszövetség javasolja azt is, hogy a kínai „új selyemút” példájára támogassák az Unión kívüli kelet-európai és közép-ázsiai országokban az infrastruktúra kiépítését.

A javaslatok vitathatók, állapítja meg végül a svájci konzervatív lap, amely emlékeztet: a felsorolt nehézségek ellenére a Kínával folytatott kereskedelem hozzájárult a hosszú távú német gazdasági fellendüléshez. Kína 2017-ben Németország első számú kereskedelmi partnere volt, a kölcsönös áruforgalom értéke 187 mrd. eurót ért el. A kínai német beruházások 2016-ban 76 mrd. eurót tettek ki, több, mint 5.200 német cég egymillió munkahelyet teremtett Kínában.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)