Meghosszabbítanák az áfa-határidőt az ingatlanfejlesztők

2018. november 08. csütörtök - 12:40 / piacesprofit.hu
  •    

Fél évvel kitolnák a kedvezményes lakásáfához kapcsolódó határidőt az ingatlanfejlesztők. Jónak tartják a kormány javaslatát, hiszen a szabályozás több tízezer családot és több száz vállalkozást érint.

A legnagyobb cégeket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) szerint a kormány új lakásáfa-javaslata kedvezően hat a piacra, kiszámíthatóbbá teszi a beruházásokat, enyhíti a kapacitás- és szakemberhiányt, fékezi a drágulást, de  fél évvel kitolná az építési engedély alapján biztosított lehetőséget.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az egyesület elnöke szerint jónak tartják a kormány javaslatát, de felhívják a figyelmet, hogy több ezer új lakás engedélyezési eljárása van folyamatban. A kérelmeket már benyújtották az illetékes építésügyi hatósághoz, de még nem született róluk elsőfokú határozat.
Ezért a 2018. november 1-jei dátum helyett egy fél évvel későbbit javasolnak, azt, hogy a kedvezményes áfa azokra a projektekre vonatkozzon, amelyek 2019. március 31-ig építési engedélyt kapnak.

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új<

Három feltétel, amivel még 2020-ban is lehet 5 százalékos a lakás áfája
Átmeneti rendelkezések érkeztek az őszi adócsomagban a lakásértékesítés megszűnő kedvezményes adókulcsához, amiben három feltétel teljesülésével is az alacsonyabb áfakulccsal lehet értékesíteni az új lakást.

lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Az IFK szerint a kormány javaslata a piacot kiegyenlítettebbé teszi, de akkor lenne zökkenőmentes a kedvezményes áfa kivezetése, ha a határidő március 31. lenne, mert akkor sem a fejlesztőket, sem a lakásvásárlókat, sem a finanszírozást biztosító bankokat nem szorítaná tovább a december 31-ei határidő.

Az IFK információi szerint körülbelül 10 ezer olyan lakás épül, amelynek a műszaki átadás-átvétele át fog húzódni 2020 január 1-je utánra.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek