Meddig tarthat még a részvénypiaci száguldás?

2019. február 21. csütörtök - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

December vége óta tart a részvénypiacok erősödése, a bikapiac egyre kiterjedtebb, a múlt hét utolsó kereskedési napja pedig kifejezetten látványos volt. De meddig folytatódhat még az emelkedés?

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megbeszélések egyelőre nem kecsegtetnek áttöréssel, a lehetséges megállapodások nagyjából be is vannak már árazva, és más területen sem történt olyan jelentős fejlemény, és nem jött olyan fontos adat sem, ami a részvények most tapasztalt erősödésének fő oka lehetne – vélte John Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai igazgatója a legfrissebb elemzésében.

részvényárfolyamok az újságban

Kép: PP archív

Azért érdemes megemlíteni, hogy az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságának egyik tagja, Benoit Coeuré egy múlt pénteki nyilatkozatában kifejtette, hogy az EKB megvitatta egy új hosszú távú hitel lehetőségét azon európai bankok számára, amelyeknek nehézséget okozhat a korábbi hosszú távú refinanszírozási hitel (Targeted Long-Term Refinancing Operation – TLTRO) 2020-as visszafizetése. A részvénypiaci ármozgások azonban inkább egy short pozíciókra nehezedő nyomásra utalnak, amelyet főleg az amerikai részvényindexek erősödése vált ki. Az Egyesült Államok fő részvényindexei december eleje óta a legmagasabb szintre érkeztek.

Sokan próbálják most megérteni az aktuális erősödés okait, és próbálják azt is kitalálni, hogy meddig tarthat ez a bikapiac, és mekkora lesz a mértéke. Egy amerikai–kínai kereskedelmi megállapodás megszületése még elősegíthet egy egyszeri erősödést, de a globális likviditás csökkenését figyelembe véve, amelyet az amerikai állampapír-kibocsátási hullám és a Fed mennyiségi szűkítése eredményeznek, szinte lehetetlennek tűnik, hogy egy időben legyen komoly kereslet a kockázatosabb eszközök és az amerikai állampapírok iránt.  A jelenlegi piaci körülmények arra engednek következtetni, hogy vagy az amerikai állampapírok vagy a részvények hamarosan elszenvednek egy korrekciót.

Meddig maradnak velünk a mínuszok?
A 2018-as év szűkmarkú volt a befektetőkkel, sőt, az év vége kifejezetten lejtmenetet hozott még a fejlett részvénypiacon is. Jogos tehát a kérdés, hogy idén merre vegyék az irányt a befektetők, hogyan teljesíthetnek a piacok akkor, amikor a kereskedelmi háború, a kínai lassulás és a Brexit réme is ott lebeg a világgazdaság felett.