Így változik a szerzői jog

2018. szeptember 28. péntek - 12:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az Európai Parlament még szeptember közepén szavazta meg a digitális egységes piac szerzői jogi szabályainak frissítését. Kötelező lesz a jogvédett anyagok cenzúrázása, azonban a kis és nem üzleti célű platformok mentességet kapnak.

Az új szabályozás értelmében a digitális vállalatoknak biztosítaniuk kell a szerzői joggal védett anyagok feltöltésének blokkolását, ha nem fizették meg érte a díjat. Az újságkiadóknak képesnek kellene lenniük arra is, hogy díjat kérjenek, ha a platformok használják az általuk létrehozott tartalmat.

Új változás, hogy a művészeknek és előadóknak erősebb tárgyalási jogosultsága lesz, hogy megerősíthessék a helyzetüket, amikor nagy, erős platformokkal van dolguk. Meg tudják például szüntetni a kizárólagossági záradékokat vagy több javadalmazást tudnak kérni, ha aránytalanul keveset kaptak.

A startupok és az innováció elősegítésére tett erőfeszítések keretében a törvény a kis- és mikroplatformoknak mentességet ad az irányelv alól. Az online enciklopédiákra vagy nyílt forrású platformokra, mint például a Wikipédia vagy a GitHub, nem fognak vonatkozni a szabályok. A javaslat ezenkívül az oktatáshoz használt tartalmak és a kulturális intézmények, például múzeumok és könyvtárak esetében is.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek