Helyi adó: egyre több helyen kell

2015. december 01. kedd - 08:02 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több önkormányzat fog települési adókat és földadót bevezetni, mivel ezek nélkül nem tudják finanszírozni kiadásaikat - mondta egy szakértő a Világgazdaságnak.

traktor_mezon_pixabay

Kép:Pixabay

Az év elején 13 településen vetettek ki földadót, közülük nyolcan hektáronként 5-10 ezer forintot, öten pedig aranykoronánként 200-400 forintot. A közeljövőben további 12 önkormányzat csatlakozhat hozzájuk, amelyek többsége területalapú, míg kisebb része értékalapú közterhet vet ki  – jelentette a Világgazdaság. A nagyobb különbség abban van, hogy milyen kedvezményeket adnak a helyi lakosoknak. Van, ahol 90%-os kedvezményt kapnak.

A MÁK adataiból megállapítható, hogy egyes önkormányzatok már tavaly decemberben határoztak új helyi adók bevezetéséről, melyek többsége, így vagy úgy, a termőföldtulajdont adóztatja. A települési adót bevezető önkormányzatok közül hatan nem csupán a földet adóztatják. Apaj község vezetősége azt találta ki, hogy a traktorokra vet ki adót. Ezt két további önkormányzat vette át.  Az agrártárca ellenzi a föld adóztatását és felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az illetékes kormányhivataloknál eljárást indíthatnak ez ellen a közteher ellen. Elmarasztaló döntés még nem született.

Ugyanakkor Schimdt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt monda a lapnak, hogy várakozása szerint egyre több helyi adót, például földadót vetnek majd ki az önkormányzatok kiadásaik finanszírozására. Január 1-től bővült a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor