Bécs lett a világ legélhetőbb városa

2018. augusztus 14. kedd - 17:30 / piacesprofit.hu
  •    

Bécs lett a világ legélhetőbb városa az Economist toplistáján. Az osztrák főváros a stabilitás, egészségügy és a természetes környezet kategóriákban teljesített kiemelkedően.

Az Economist Intelligence Unit élhetőségi indexében kilenc éven keresztül az ausztráliai Melbourne állt az első helyen. A várost azonban idén letaszította a trónról Bécs, 100-ból 99,1 ponttal. Bécs elsősorban a magas színvonalú egészségügy, a gazdasági stabilitás és a környezetszennyezés alacsony szintje miatt érte el a legmagasabb pontszámot.

Így segítenek a bécsieknek elviselni a hőséget
Mivel egyre forróbbak a nyarak és egyre hosszabbak a hőhullámok, a Vöröskereszt kísérleti jelleggel hűsölő pontot nyitott Bécsben. A hűvös mellé a víz ingyen jár, és a négylábú kedvenceket is szívesen látják.

A toplistán más változások is voltak, csökkent a nagy pénzügyi központként számon tartott metropoliszok, például New York és London helyezése, előbbi csak az 57., utóbbi a 48. helyre került csak 140 város közül. Feljebb került két japán nagyváros, Tokijó és Oszaka, főként a közbiztonság növekedése és a tömegközlekedés javulása miatt. A japán főváros a Torontóval együtt a hetedik helyre került, Oszaka a harmadik lett, története legjobb pontszámával.

Budapest a 34-edik helyen

A top 10-es listára Bécs mellett csak egy európai város, a kilencedik helyezett Koppenhága fért be. Ezen kívül csupa kanadai, japán és ausztrál város végzett az élen. A 20 legjobb közé már számos európai város bekerült, az USA városainak élhetőségi indexe viszont igen alacsony. A legjobb, 23. helyre Honolulu került, olyan nagyvárosok, mint New York, Los Angeles vagy Miami bőven le vannak maradva a nyugat-európai átlaghoz képest.

Budapest a 34. helyen áll, Hong Kong és Stockholm között. Budapest az európai nagyvárosok közül megelőzi például Londont, Rómát, Prágát és Varsót. A magyar fővárosnál élhetőbbnek bizonyult viszont Párizs, Amszterdam, Berlin vagy Hamburg.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.