Így segítenek a bécsieknek elviselni a hőséget

2018. augusztus 11. szombat - 10:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Mivel egyre forróbbak a nyarak és egyre hosszabbak a hőhullámok, a Vöröskereszt kísérleti jelleggel hűsölő pontot nyitott Bécsben. A hűvös mellé a víz ingyen jár, és a négylábú kedvenceket is szívesen látják.

Az amerikai nagyvárosokban már évek óta működnek úgynevezett cooling centerek, ahova a hőhullámok idején néhány órára visszavonulhatnak hűsölni azok, akiknek nincs légkondícionáló berendezés a lakásukban. A Bécsi Vöröskereszt most kísérleti jelleggel ilyen hűsölő pontot nyitott az osztrák fővárosban, hogy felmérjék, érdemes lenne-e a jövőben ilyeneket létesíteni.

A 980 bécsi ivókút egyike © MA31 / Novotny

A 980 bécsi ivókút egyike © MA31 / Novotny

A floridsdorfi Shoppingcenter Nordban található Cooling Centerben aki akar, aludhat is egyet a klimatizált teremben sorakozó ágyak egyikén. Mindenki hozhat magával ételt-italt – feltéve, hogy ezzel nem zavar másokat -, de friss vizet és tippeket a kánikula túlélésére bárki kaphat az itt dolgozó önkéntes mentősöktől. Sőt, a négylábú kísérőket is szívesen látják, ha rendesen viselkednek.

Nem ez az egyetlen intézkedés, amivel az osztrák főváros a hőség ellen harcol: már évekkel ezelőtt összeállítottak egy stratégiai tervet a városi hőszigetek ellen.

Zöldhomlokzat a Grabnergasseban © Wiener Wasser / Novotny

Zöldhomlokzat a Grabnergasseban © Wiener Wasser / Novotny

Ebben központi szerepet játszanak a városi zöldterületek: ahol tudnak, parkosítanak, védik a városi faállományt és újakat ültetnek, támogatják a zöldhomlokzatok és tetőkertek létesítését és a minél nagyobb szabad vízfelületek kialakításra valamint az utak és közterek árnyékolására törekednek.

Vész fenyegeti a sörivókat
Miután Nagy-Britanniában a foci-vb alatt a szénsav-hiány miatt sok helyütt adagolták a sört, most újabb vész fenyegeti a sörivókat: a katasztrofális árpatermés miatt máris emelkedik az ital ára.

Mivel az emberek szeretnek víz mellett hűsölni, a közterületek felújítása során, ahol tudnak, szökőkutakat, vízasztalokat telepítenek, de legalábbis ivókutakat.

Bécsben városszerte több mint 980 ivókútnál olthatják a szomjukat az úton lévő városlakók és turisták. Ezeket a város forgalmas pontjain mobil ivókutak egészítik ki, amelyeket tűzcsapokra szerelnek rá a Bécsi Vízmű munkatársai. Az osztrák főváros évente 50 millió eurót fordít a vezetékhálózat fenntartására és további 15 millió eurót az ivóvízbázis védelmére.

eurocommpr.hu