Vész fenyegeti a sörivókat

2018. augusztus 09. csütörtök - 17:03 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Miután Nagy-Britanniában a foci-vb alatt a szénsav-hiány miatt sok helyütt adagolták a sört, most újabb vész fenyegeti a sörivókat: a katasztrofális árpatermés miatt máris emelkedik az ital ára.

A rendkívüli hőség Európa-szerte sújtja a mezőgazdaságot, a brit földeken az átlagosnál akár 40 százalékkal alacsonyabbra becsülik az idei árpa-termést. Az EU adatai szerint szerint idén fél millió tonnával kevesebb lesz kontinensünkön az árpa és ez máris kihat az árakra: a sör alapanyaga Franciaországban április óta 35 százalékkal emelkedett.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A helyzet persze nem csak a sörivókat sújtja: ősztől várhatóan drágul majd a gin és a whisky is, hiszen azok előállításához is nélkülözhetetlen az árpa. A kép teljessége kedvéért: a forró, száraz nyár negatívan hat ki a burgonya- és a zöldségtermésekre is.

Minden kiszárad, 40 éve nem volt ilyen kevés zöldség
A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák. Az aszály júliusban is folytatódott, így a zöldségfélék hozamai drámaian csökkennek – írja az euractiv. Magyarországot szintén súlyosan érinti a szárazság.

A csalódott sörivókat egy valami vigasztalhatja: a bortermelők jelzései szerint a szokatlanul meleg nyár hatására az idei borok mind mennyiségben, mind minőségben csúcsot jelentenek majd.

(Forrás: Fortune)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.