A magyar gazdaságot is rosszul érintheti a Brexit

2018. január 18. csütörtök - 10:15 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben nem sikerül megállapodni a Brexit feltételeiről, a brit gazdaság ugyan 125 mrd. fontos veszteséget szenved el 2020-ig – de az EU tagállamainak is csaknem 100 milliárdba kerülne a “kemény” brit kilépés.

Az Oxford Economics tanácsadó cég számításai szerint az alku nélküli Brexit jóval nagyobb veszteséget jelentene az Unió 27 államának, mint eddig gondolták, elsősorban az EU nagy gazdaságainak.

uniós és angol zászlós puzzle darabok brexit

Kép:Fotolia

Különösen érzékenyen érintené ez a fejlemény Németországot, amely az európai termékek 10 százalékának beszállítója, az autógyártásban pedig, amelynek termékei az EU legnagyobb exportját jelentik Nagy-Britanniába, beszállítói aránya 18 százalékos.

A német mellett súlyosan érintené a szabályozatlan Brexit az ír gazdaságot, amelynek behozatalában és kivitelében különösen nagy szerepe van a briteknek.

Félmillió brit munkahelybe kerülhet a „kemény Brexit”
Megközelítheti a félmilliót az elveszett brit munkahelyek száma, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból – áll a londoni polgármester, Sadiq Khan megbízásából elvégzett, csütörtökön ismertetett legfrissebb tanulmányban.

A Brexitről hosszabb ideje folyó tárgyalások eddig nem vezettek az álláspontok érdemi közeledésére a legfontosabb kérdésekben: milyen feltételeket kap Nagy-Britannia a közös piacon, fennmarad-e a vámunió, a munkaerő szabad áramlása, stb.

Megegyezés híján a WTO, a Világkereskedelmi Szervezet előírásai vonatkoznak majd a britek és az uniós országok közötti kereskedelemre, ami egyebek mellett vámokat és az árucsere lelassulását jelentené.  (Forrás: Guardian).