Franciaország régóta kardoskodik Brüsszelnél az éttermi áfa csökkentéséért, nevezetesen azért, hogy bizonyos szolgáltatók esetében ez az adókulcs a jelenlegi kötelező 19,6 százalékról 5,5 százalékosra mérséklődjön. Az elképzelést azonban más tagországok ellenállása miatt nem tudja keresztülverni, márpedig adóügyi téren valamennyi tagország hozzájárulása szükséges a nemzeti szintű változtatásokhoz.
Az EU Bizottsága a Le Monde értesülése szerint egy független szervezet tanulmányát is megvitatná: a Copenhagen Economics azt vizsgálta, milyen hatással lenne a munkahelyek teremtésére az áfamérséklés. Bizonyos, "jól kiválasztott" ágazatokban egy ilyen csökkentés kedvező hatást indukálna, elsősorban a fogyasztásra, és mérsékelné ott a fekete gazdaság súlyát is. A bizottság illetékesei szerint azonban rendkívül körültekintően kell az ilyen ágazatokat, szolgáltatási területeket kiválasztani. Óvatosan kell az indokoltnak látszó módosításokat is bevezetni.
Nullához közeli
Felmerül - és a bizottság ilyen javaslatot is tehet -, hogy egy igen alacsony, a nullához közeli áfa-kulcsot állapítsanak meg elsődleges fontosságú szolgáltatásokra, cikkekre, és emellett egy köztes, 10-12 százalék körüli kulcsot olyan árukra, szolgáltatásokra, melyek igényelnék a kedvezményes elbánást, noha nem alapvető fontosságúak felhasználói szempontból. Az éttermi étkeztetés elvileg ebben a körbe tartozik.
Az áfa szabvány mértéke uniós szinten 15 és 25 százalék között helyezkedik el, van a kedvezményes áfa, ami nem lehet 5 százalékosnál kisebb és egy még 1992-ben készült lista szerint 18 áru-, illetve szolgáltatási kategóriára vonatkozik. Kísérleti jelleggel öt szolgáltatási kategóriára van ennél kisebb áfakulcs is, elsősorban a rendkívül kézimunkaigényes szolgáltatásoknál, a korábbi szabályozások szerint 2010-ig érvényes hatállyal. Mindezeket egyes tagországok derogációs lehetőségei egészítik ki, a különböző korábbi áfakulcs eltérések fokozatos felszámolásához.