Az új szabályokat jövő év elején vezetik be, bár bizonyos aspektusai 2011-ig fokozatosan lépnek életbe. A jogszabály célja, hogy harmonizálja azokat az állításokat, melyeket az élelmiszergyártók tehetnek a termék tápanyag-összetételéről és egészségügyi hatásairól - hangoztatta Guy Valkenborg, az Európai Tanácsadó Szolgálat jogásza.
A szakember példaként hozta fel, ha egy termék azt állítja, hogy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát (például egy bizonyos margarin fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet), akkor azt a jövőben az EU Élelmiszerbiztonsági Hatóságának is jóvá kell hagynia.
Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az új jogszabály bizonyos előírásai olyannyira komplikáltak, hogy eltántoríthatják a kisebb gyártókat attól, hogy bármiféle egészségügyi állítást helyezzenek el termékeiken.