Az árverést megelőzően köszöntötték a 75 éve Bodó Imre professzort, a Szürkemarhát Tenyésztők Egyesületének elnökét.
Boda Mihály, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. igazgatóhelyettese elmondása szerint Bodó Imre professzor orvosként a Hortobágyon kezdte szakmai pályafutását. Ő gyűjtötte össze az első 100 magyar szürke tehenet az 1960-as években a Hortobágyon.
Az idei, egyébként a Pusztai Állatpark 1989-as létrehozása óta minden évben a Hortobágyon megtartott bikaárverésen 16 bikát vonultattak fel a gazdák előtt, s az alapos mustra utáni árverésen 5 jószág került új tulajdonoshoz. A bikákhoz darabonként 500-600 ezer forintos áron jutottak hozzá új tulajdonosaik.
Boda Mihály elmondta azt is, hogy a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöksége "Magyar népi sütő-főző hagyományok őrzője" címmel díjat alapított, amelyet most első alkalommal adtak át a bikaárverés kapcsán.
Boros László Venesz-díjas mesterszakács 8 hortobágyi amatőr főzőmesternek, többségükben pásztoroknak adta át a díjat. A kitüntetettek olyan ősi hortobágyi ételek szakavatott készítői, mint a nyárson sült mangalica, a szürkemarha gulyásleves, a bivaly- vagy a birkapörkölt, illetve a bográcsban 32-szer megforgatott slambuc.
A hortobágyi tenyész szemle résztvevői egy gulyásbotra kötött nemzeti színű szalag mellett néma felállással tisztelegtek szombaton az Aradi vértanúk emléke előtt.