Kitalálná, átlagosan hány év alatt gazdagodtak meg a gazdagok?

A média szereti felkapni azokat az eseteket, amikor valakinek annyira bejött egy üzleti ötlete, vállalkozása, hogy villámgyorsan milliomos lett. Lehetőleg dollárban számolva. De a többség alapos és kitartó munkával alapozta meg a vagyonát.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ne számíts arra, hogy hamar meggazdagodsz. Ez az üzenete Thomas Corleynak, aki Rich Habits (Gazdag szokások) címmel írt könyvet a (dollár)milliomosok sikerének titkáról. Corley 233 milliomost interjúvolt meg, akiknek éves bevétele legalább 160 ezer dollár volt (42,55 millió forint), és vagyontárgyaik értéke meghaladta a 3,2 millió dollárt (851 millió forint). E 233 személy közül 177 önerőből lett vagyonos. Angolul self-made millionaire-nek nevezik őket. A többiek örököltek, és erre az alapra építették saját vagyonszerzésüket.

Kép: Flickr

Az önerőből meggazdagodott vállalkozóknak és befektetőknek mindössze 1 százaléka volt milliomos már a 40. születésnapja előtt. A többinek ez később sikerült, de húszas-harmincas éveikben is olyan készségeket és szokásokat sajátítottak el, melyek megágyaztak a sikernek. A dollármilliomossá válás átlagosan 18 évbe telt az önerőből sikeressé vált emberek számára. (Legalábbis azoknál, akiket Corley meginterjúvolt.)

Corley a beszélgetésekből azt az általános igazságot szűrte le, hogy a vagyonosság javarészt megszokások következménye. A gazdagok ezerféle kis dolgot tesznek hétköznapi életükben, amik előbbre viszik őket a siker felé vezető úton. Ha ellessük és magunkévá tesszük a gazdag emberek e szokásait, olyan útra lépünk, ahol összejöhet nekünk is a siker és a vagyon. Ezek a megszokások hozták és tartották lendületben őket.

Mi az a kilenc mindennapi szokás, ami a siker alapköve?

(Folytatjuk)

A siker titka: a kudarc
A mellényúlásokról éppúgy kell beszélni, mint a sikerekről. Az okok elemzése segít az újrakezdésben, és közelebb visz a sikerhez. Számos, mára világhírűvé vált vállalkozás története mutatja, hogy a vállalkozó folyamatosan hullámvasúton utazik, és az üzleti életben a kudarc egy lépés a happy end felé. A tengeren túl ezt már sokan felismerték, Magyarországon azonban inkább tabutéma.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo