Fellélegezhetnek világ leginkább túlhajszolt munkavállalói

Törvényen kívül helyezték Dél-Koreában a 68 órás munkahetet. Az ázsiai országban így is a világon az egyik leghosszabbak lesznek a munkaórák, az új törvény 52 órában határozza meg a hetente előírható maximális munkaidőt.

A dél-koreai parlament a héten több, a munkakörülmények javítását szolgáló törvényt is elfogadott. Ezek között a legfontosabb a maximális munkahét 52 órásra csökkentése a korábbi 68-ról. Megemelték emellett a minimálbért és 40 órában maximalizálták a 18 évnél fiatalabb diákmunkások munkaidejét.

Dél-Korea gazdaság a ’80-as ’90-es években az egyik legnagyobb növekedést produkálta, ez azonban sokszor a munkakörülmények és az életminőség rovására ment. A Chung Hyun-back családügyi minszter által embertelennek nevezett munkahelyi kultúra egyebek mellett a gyermekvállalási kedv zuhanásához vezetett: tavaly az országban minden korábbinál kevesebb gyermek született, előrevetítve ezzel az elöregedés súlyosbodását.

Még mindig sok

A mostani törvénymódosítás emellett a munkanélküliséget is hivatott enyhíteni, a törvényhozók szerint a vállalatok a rövidebb munkaórák miatt kieső kapacitást új alkalmazottak felvételével pótolhatják.

Dél-Koreában a hosszú munkanapok, a gyakori túlóra miatt ma egy átlagos alkalmazott évente 400 órával (több mint két héttel!) dolgozik többet, mint például a brit munkavállalók. Eközben a világ több országában már a hagyományos heti 40 óra munkát is túlzottnak tartják.

A munkavállalók szempontjából több kutatás szerint sem ideálisak a hosszú munkaórák- A közelmúltban a délnyugat-német fémipari és gépészeti szakszervezet 28 órás munkahetet harcolt ki a munkavállalóknak. Egy japán kutatás szerint például 40 év felett a háromnapos munkanap lenne az ideális. Hasonló megállapításra jutott a Vouchercloud felmérése is: brit irodai dolgozókat kérdezve arra jutottak, hogy a többségük napi órában végez valóban produktív munkát.

Ugyan a munkavállalók mentális és fizikai egészségének valószínűleg kedvezne, közgazdasági szinten egyelőre kudarc a 40 óránál rövidebb munkahét: Franciaországban 2000 óta van érvényben a heti 35 órás munkaidőkeret, de a túlórák miatt a gyakorlatban nem csökkentette a munkavállalók tereit. Svédországban a közelmúltban pedig 6 órás munkanappal próbálkoztak, ami viszont érezhető kiesést jelentett a termelésben, így tavaly visszaálltak a korábbi 40 órás munkahétre.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo