hirdetés

Digitális beduinok

A neonomád szó a definíció szerint egy munkamódszert, illetve az ezt a munkamódszert követő társadalmi csoport tagját jelenti. Mivel azonban itt erős elkötelezettségről, a függetlenség alapvető életfeltétellé való előléptetéséről van szó, sok esetben inkább életformának, mint munkamódszernek tekinthető. Elfogadásához újfajta vezetői szemléletre is szükség van, de a működő módszer a cég és a munkavállaló érdekeinek is megfelel.
hirdetés

A technológiai feltételek ugrásszerű fejlődése, a munkavállalók egy részének növekvő igénye az önállóságra, a globalizáció és az irodák fenntartási költségeinek növekedése mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy lassan hazánkban is teret nyerjen egy új munkamódszer vagy talán inkább életforma, és megjelenjenek az első neonomád dolgozók.

Hálózathoz kötött vándorlás

A neonomádok jellemzően szellemi szabadfoglalkozású szakmák képviselői, akik munkájukat nem fix helyen végzik, hanem kávézókban, éttermekben vagy más, általában nyilvános helyen dolgoznak, laptop és wifis internetkapcsolat segítségével. A munkamódszer elválaszthatatlanul függ a modern IKT eszközöktől, elsősorban a kommunikációs technológia legújabb vívmányaitól - erre utal a jelenség másik elnevezése, a digitális beduin. A San Francisco Chronicle cikke szerint ők az IT-munkások olyan új generációja, akik egy laptopot, drót nélküli internetkapcsolatot és egy kávézót irodává képesek változtatni.

Éppen ez, a technológiával való szoros kapcsolat és a legújabb webes eszközök alkalmazása a mindennapi munkában különbözteti meg a neonomádokat a korábban szabadúszónak - az angol elnevezés szerint helyszíntől független foglalkozásúak (location independent professionals -azaz LIP) - nevezett kategória képviselőitől, akik általában írók, tervezők és ehhez hasonlók.

A digitális nomád életforma a társadalom legkülönbözőbb részeiben elhelyezkedő embereket kapcsolhat össze, a hasonlóság közöttük akár csak annyi, hogy sokat mozognak a világban - ez pedig egyre több emberre igaz. A nomádok elsősorban fórumokon és blogokon saját közösségeket hoznak létre, és sok esetben kollegiálisabb viszonyba kerülnek egymással, mint a megrendelő cégek többi munkatársával. A kulcsot ehhez azok az eszközök jelentik, amelyeknek - és az egyre növekvő digitális hálózatnak - köszönhetően szinte bárhol dolgozhatnak.

A nomádság sokak számára kulturális kényszer vagy tradíció, másoknak viszont egyszerűen a létfenntartás eszköze. A globalizálódó világban fontos előny, hogy a szakember bármikor elköltözhet akár a világ másik felére, vagy elutazhat egy érdekes szakmai kiállításra, konferenciára anélkül, hogy ez munkaszünethez vagy egy adott céggel való munkakapcsolat megszakadásához vezetne. Másoknak pedig az üzlet felfuttatásának eszköze lehet, hogy mindig mindenhol képesek úgy tárgyalni ügyfeleikkel, mintha az irodában lennének - hiszen tulajdonképpen ott vannak. És persze olyanok is vannak, akik egyszerűen csak kihasználják a modern laptopokban, „okostelefonokban" és más eszközökben rejlő félelmetes tudást, hogy szabadabb, kreatívabb környezetben végezhessék a korábban megszokott munkát.

A biztonságos nomád élet technológiája
A nomád munkavégzés során két technológiai kihívással kell szembenézni. Az egyik: bárhol megtalálható legyen a megfelelő színvonalú szolgáltatás – vagyis minden programot, alkalmazást elérhetővé és megfelelő gyorsaságúvá kell tenni –, a másik pedig a biztonság kérdése. A felhasználó által megtehető alapvető óvintézkedések mellett, mint a megosztott mappák letiltása, a biztonságos internetkapcsolat vagy például a levelezés titkosított csatornán való bonyolítása mellett rendelkezésre állnak olyan professzionális megoldások is, amelyek ígérete szerint az irodaival megegyező környezetet teremtenek a távmunkásnak. Az irodai központból automatikusan letöltődnek a megfelelő alkalmazások, nem lesz gond a hálózati, a biztonsági, a vezeték nélküli és a szabályfelügyeleti funkciókkal sem. A piac legkülönfélébb szegmensei reagálnak az irodán kívüli munka kihívásaira a garantált biztonságot nyújtó internetes tárhelyektől a mobil eszközöket fejlesztő gyártókig. Természetesen a professzionális körülmények megteremtése újabb anyagi áldozatot igényel.

Csökkenő költség, növekvő kreativitás

A mobil eszközök fejlődésével egyes munkatípusok esetében az iroda mint fizikai hely szükségtelenné vált. Ez az egyszerűnek tűnő megállapítás a költséghatékonyságot és költségcsökkentést napi feladattá előléptető válság idején jelentős változásokat hozhat a cégek működésébe. A ManPower Magyarország „Lehetőségek a válságban" kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az atipikus foglalkoztatási formák iránt, mint a munkaerő-kölcsönzés vagy a távmunka, nőtt a cégek érdeklődése.

Az alapgondolat a nomád munkamódszer esetében hasonló a sok fórumon népszerűsített távmunkához, mégsem lehet összekeverni a két fogalmat. A távmunkás alapvetően egy cég alkalmazottja, aki ugyanúgy végzi a munkaköri leírásában rögzített feladatokat, mint ha azt egy irodában tenné. Bár távmunkások foglalkoztatásával a cég valóban spórolhat az iroda négyzetmétereivel, és elégedettebbé teheti munkatársait - vagy sok esetben megtarthat olyan értékes munkaerőt, aki más konstrukcióban nem tudná vállalni a megbízásokat -, de köteles járulékokat fizetni utánuk, s biztosítani számukra a munkavégzéshez szükséges eszközöket, feltételeket. Vagyis beruházást igényel a megfelelő IKT-eszközök beszerzése, az internetkapcsolat, a telefon díja pedig a másik oldalon csökkenő rezsiköltségeket növelheti.

A neonomád viszont a legritkább esetben dolgozik egyetlen céghez kötődve. Konkrét feladatra kapott megbízásokat vállal, így a kapcsolat sokkal lazább. Maga szerzi be és tartja fent a munkához szükséges eszközeit, ráadásul az életforma részét képző „geek" magatartás - vagyis az elkötelezett érdeklődés és részletekbe menő tudás az információs kor technológiai fejlődéséről - biztosítja, hogy mindig a lehető legjobb kellékek segítsék a munkáját anélkül, hogy ez a cég büdzséjét terhelné. S legalább ilyen fontos, hogy a szabadabb életmód sok esetben növeli a kreativitást, a munka hatékonyságát, ami a cég és a dolgozó közös érdeke.

Magányos szabadság

Bár a neonomád munkavégzés első látásra mindenki számára pozitívnak tűnhet - nagyobb szabadság az alkalmazottnak, kisebb költség a munkáltatónak - mégis megvannak a maga hátulütői.

A munkáltató nehezebben ellenőriz, igaz, ez nem feltétlenül baj, hiszen a bizalomra épülő együttműködéshez való hozzászokás előnyei mellett kutatások igazolják, hogy sokan jobb teljesítményre képesek állandó felettesi kontroll és számonkérés nélkül. Ahhoz viszont, hogy az alternatív foglalkoztatás e formája működőképes legyen, a vezetői szemlélet megváltozatására is szükség van. Az a vezető, aki a céggel csak laza kapcsolatban álló neonomáddal inkább partneri, mintsem klasszikus fölé-alá rendelt viszonyt épít ki, bízhat a munkája iránt elkötelezett jó szakemberben anélkül, hogy saját idejét és kapacitását a folyamatos ellenőrzésekkel foglalná le.

Gondot jelenthet az is, hogy az összes munkával kapcsolatos anyag egyetlen gépen van. A technika ördögével kialakított jó kapcsolat ez esetben még fontosabb, mint a hagyományos irodai rendszereknél, ahol számtalan biztosíték, szerver és miegymás gondoskodik az adatbiztonságról. A digitális beduin a világhálót használja anyagai biztonságos tárolására is, ami viszont akkor jelenthet problémát, ha érzékeny adatokkal kell dolgoznia - vagy a megoldásként erre szakosodott szolgáltatóktól igényelt biztonságos tárhelyek bérleti díja növeli a költségeit.

A módszer szociális oldalról is megkérdőjelezhető, hiszen a legnagyobb fizikai szabadság mellett sem garantálja semmi, hogy a nomád valós interakciók részese legyen. Valójában magányos életmódról van szó, amelyben a kreativitást serkentő külső ingerekért cserébe le kell mondani a személyes kapcsolatokról a munkatársakkal, ami csökkentheti a munka hatékonyságát. A munkatársakkal való beszélgetés, bár sokszor szünetként aposztrofálják, valójában gyakran segíti a munkát. De egy rendezetten működő iroda a szükséges pihenőidő megtartásában is segít, mert a helytől és cégtől független dolgozók sokkal inkább hajlamosak túlterhelni magukat, mint kötött munkaidőben, állandó felügyelet alatt dolgozó társaik.

A neonomád mint fogyasztó

A digitális beduinok többsége kénytelen maga intézni hivatalos ügyeit is. Ehhez - legalábbis egyelőre - szükség van bejelentett címre, és olykor olyan eszközökre - például faxgépre -, amit még a legjobban felszerelt nomád sem hord magánál.

A kis cégek mellett e csoport tagjai a célcsoportja annak a szolgáltatási ágnak, amely a legkülönfélébb stílusú és kategóriájú épületekben kínál akár órákra bérelhető asztalokat, irodákat, számítógépeket, felszereléseket vagy éppen azt a lehetőséget, hogy az irodaház címére érkezzenek a virtuális bérlő levelei. Az egy céghez szorosabban kötődő külső munkatársak számára ezeket a lehetőségeket akár az őket legtöbbet foglalkoztató cég is biztosíthatja, amely még akkor is sokkal kevesebb hellyel, asztallal, kisebb infrastruktúrával, alacsonyabb rezsiköltséggel számolhat, ha szükség esetére fenntart néhány fizikai munkahelyet a többségében irodán kívülről dolgozók számára.

A nomádok személyes fogyasztása sem elhanyagolható, hiszen napközben valahol - éttermekben, kávézókban - fogyasztókként jelennek meg, így élénkítik bizonyos ágazatok piacát, ráadásul olyan időszakokban, amikor azok kisebb forgalommal számolnak. A neonomádok vállalják az ezzel járó pluszköltségeket, cserébe a szabadságért és a vendéglátóhelyek által biztosított, a munkát kényelmesebbé tevő alapvető szolgáltatásokért (mint a jó minőségű wifi vagy éppen a kulturált mellékhelyiség). Mégis az említett „geek" gondolkodás az, ami a piaci szempontból igazán fontos szereplővé teszi ennek az életformának a követőit: mint a legújabb eszközök első vásárlóinak és a technológiai beszerzésekkel kapcsolatos véleményvezéreknek fontos szerepük van új technológiák és termékek elterjedésében.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo