hirdetés

Csökkenő szavazóbázissal is tartja magát a Fidesz

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása szerint - a november-december között kezdődött tendencia folytatásaként - az év első hónapjában kismértékben tovább csökkent a Fidesz-KDNP szavazótábora, miközben novemberhez képest csaknem másfélszeresére duzzadt a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya. Mindezek ellenére a kormánypártok népszerűsége még mindig jelentősen meghaladja a hónapok óta rendkívül alacsony támogatottsággal bíró ellenzéki pártokét. A Fidesz-KDNP-től távozó szavazók továbbra sem másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik.
hirdetés

Az ezer felnőtt korú megkérdezésével végzett - nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív - kutatás alapján a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 67 százalékról 65 százalékra csökkent, míg a szocialistáké változatlanul 17 százalék. A kormánypártok szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében 38 százalékra csökkent a decemberi 43 százalékról, míg az MSZP támogatottsága hónapok óta a januárban is mért 10 százalékos szint körül alakul.

A Tárki kutatása alapján a pártválasztók körében a Jobbik tábora 11 százalékra nőtt a decemberi 9 százalékról, az LMP-é viszont továbbra is 6 százalékot tesz ki, míg a Jobbikra a teljes népességen belül a választók 6 százaléka, az LMP-re 4 százaléka voksolna. Az intézet megjegyzi továbbá, hogy a nem válaszolók aránya 35 százalékról 40 százalékra emelkedett, vagyis tovább nőtt a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya.

A Tárki szerint parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mozog a mérhetőség határán, de az intézet szerint ez csak alig egy százalékot tesz ki a pártválasztók körében.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo