A romániai magyarok keményebbek az oroszokkal, mint az itthoniak

Bukarest szerint a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ (CRCSR) az Ukrajna ellen indított háború óta nem a két ország kulturális kapcsolatainak erősítését szolgálja, hanem a félretájékoztatás eszközévé vált, ezért elrendelte a kulturális külképviselet működésének felfüggesztését. A liberálisok és a szocdemek mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a koalíciós kabinet harmadik pártja.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A román diplomácia vezetője, Bogdan Aurescu utasítására bekérették a külügyminisztériumba Oroszország bukaresti nagykövetét, ahol egy államtitkár közölte vele a román hatóságok döntését.

Kemény a román kormány (Fotó: Depositphotos)
Kemény a román kormány (Fotó: Depositphotos)

A nagykövetet emlékeztették azokra az esetekre, amikor a CRCSR "a valóságot és történelmi igazságot eltorzító" rendezvényeket szervezett a román közönség számára. A külügyi közlemény szerint ezek a "kisiklások" felerősödtek, és rendkívül súlyos méreteket öltöttek, amióta Oroszország háborús agressziót indított Ukrajna ellen, a kulturális intézet pedig az orosz félretájékoztatás és propaganda eszközévé vált, és a háborús bűnök felmentésén ügyködik.

A bukaresti külügyminisztérium államtitkára közölte a nagykövettel: Románia elítéli az orosz fél "hibrid támadásait, részigazságokon és a valóság manipulálásán alapuló félretájékoztatásait", és felszólította, hogy szüntesse be ezt a gyakorlatot.

Az orosz kulturális intézetnek augusztus 20-ig adtak haladékot arra, hogy elvégezze a működés szüneteltetésével kapcsolatos adminisztratív teendőket.

 A CRCSR-t 2015. május 15-én avatták fel. Románia és Oroszország kormánya 2013. május 9-én, Moszkvában írt alá egyezményt arról, hogy kulturális külképviseleteket nyitnak egymás fővárosában.

Az amúgy is hűvös orosz-román kapcsolatok már az Ukrajna körüli háborús készülődés idején fagyossá váltak. Románia - Csehország, Szlovákia és balti államok után - 2021 áprilisában kiutasított egy orosz diplomatát, nem sokkal azután, hogy Aurescu nyilvános polémiába keveredett Valerij Kuzmin orosz nagykövettel az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban.

Tavaly áprilisban - nyugati szövetségeseihez hasonlóan - Románia további tíz orosz diplomatát utasított ki az országból, tiltakozásképpen a Kijev melletti Bucsában és más ukrán településeken elkövetett vérengzések miatt.

Moszkva mindkét alkalommal román diplomaták kiutasításával válaszolt Bukarest lépésére. (MTI)

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo