hirdetés

Vállalkozások: irány kelet!

Keleti irányban érdemes nézelődniük a fejlődő exportpiacokat megcélzó magyar vállalkozásoknak, ugyanis az eurózóna és a tőle függő kelet-európai uniós gazdaságok még évekig gyengélkedhetnek az adósságválság következményei.Az Atradius Economic Outlook prognózisa szerint 0,3%-os hazai csökkenéssel szemben számottevő gazdasági növekedésre lehet számítani többek között Törökországban, Oroszországban és Ukrajnában.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

„Az eurózóna megoldatlan adósságválsága valamint az ázsiai piacok megtorpanása a kelet-közép-európai régió gazdaságára is negatív hatással volt idén” - derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb jelentéséből. Míg a régióban 2011-ben 4,8 százalékos gazdasági növekedést mértek, addig 2012-ben ez az érték csak 2,8% körül alakulhat. Jövőre már kicsit jobb lehet a helyzet a térségben, hiszen a hitelbiztosító 3,3%-os növekedést valószínűsít, ugyanakkor ennek alapfeltétele az eurózóna válságának megnyugtató rendezése.

Exportőrök: irány a napfényes Kelet! - Kép: SXC

Az Atradius szerint az adósságválság megoldása több lépcsős, időigényes folyamat lesz, így az eredeti probléma még hosszú ideig érezteti hatását az euróövezet gazdaságaiban. Mivel az előrejelzés szerint az eurózóna gyengélkedése várhatóan a jövő évre is rányomja a bélyegét, a nyugat-európai piacoktól nagyban függő, exportorientált kelet-közép-európai országok növekedési kilátásai sem jók, sőt, egyes országok a technikai recessziót sem kerülhetik el.

Az Atradius prognózisa szerint ugyanakkor jelentős eltérésekre számíthatunk a régió országainak teljesítményében. A hitelbiztosítónál úgy látják, hogy a magyar gazdaság az idei 1,2%-os visszaesés után jövőre - egyedüliként a régióban - 0,3 százalékkal zsugorodhat; a második legrosszabb értéket pedig a csehek produkálhatják 0,8 százalékos növekedéssel. A visegrádiak közül pedig várhatóan a lengyelek teljesítenek majd a legjobban, 1,9%-os növekedéssel – elsősorban azért, mert méreteik miatt ők a legfüggetlenebbek az eurózóna országaitól.

„Egyértelmű, hogy a hazai vállalkozásoknak érdemes keletre nézniük – és nem csak a Távol-Keletre – ugyanis a közelünkben több országban is masszív gazdasági növekedés várható” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója. A hitelbiztosító várakozásai szerint Törökországban 4,1, míg Oroszországban 3,5 százalékos GDP-arányos növekedés várható, de a szomszédos Ukrajna is 3% körül teljesít majd.

Finanszírozás és hitelképesség
A magyar cégek számára mind a kereskedelmi bankok, mind az állami exportösztönzők kínálnak konstrukciókat, amelyekkel áthidalhatják a finanszírozás nehézségeit. Ezekről, valamint a hitelképesség feltételeiről és arról, kinek éri meg az orosz piacra lépni, itt olvashat bővebben.
Oroszország mellett a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) is értékelhető számokat produkál majd, áll a jelentésben, hiszen a kínai gazdaság 7,6, az indiai 6,6, míg a brazil 3,8 százalékkal bővülhet. Az említett országokhoz képest az Amerikai Egyesült Államok 1,8%-os növekedési előrejelzése már vonalalattinak számít.

Összehasonlításképpen a Magyarország legfőbb exportpiacának számító Németországban 0,7 százalékos gazdasági növekedés várható, az Egyesült Királyságban pedig 0,9%. Ugyanakkor Franciaországban 0,2%-os recessziót valószínűsít az Atradius, és az eurózóna átlaga is a magyar prognózissal megegyező, 0,3 százalékos visszaesést mutat majd – elsősorban az 1,2, illetve 1,9 százalékkal zsugorodó olasz és spanyol gazdaság miatt.

A magyar vállalkozásoknak emellett azért is érdemes külföldön, akár az EU-n kívül is, felmérni a lehetőségeiket, mert a hazai háztartások fogyasztása is 0,7 százalékkal csökkenhet jövőre, így a belső piac hanyatlása a lakossági fogyasztáson alapuló iparágakat különösen érzékenyen érintheti. A magyar gazdaság gyengélkedése miatt az Atradius a fizetési hajlandóság romlására és a fizetésképtelenségi eljárások romlására is számít 2013-ban Magyarországon. „A romló gazdasági környezetben a vállalkozásoknak érdemes minden lehetőséget megragadniuk, amelyek révén számláik ellenértékét nagyobb eséllyel látják viszont, legyen az előminősítés, hitelbiztosítás vagy követeléskezelés” – mutat rá az Atradius szakembere.

Hogyan üzleteljünk Oroszországban?

Oroszország hatalmas felvevőpiaca látszólag óriási lehetőségeket tartogat a hazai kkv-k számára. De csak azok a vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek tudják, hová, mivel, kiken keresztül lehet erre a sajátos piacra bejutni, és elsajátítják az eredményes üzlethez szükséges ismereteket a legjobb ágazatoktól a finanszírozásig. Először lássuk a gazdasági környezetet, a katalizátorokat és gátló tényezőket az orosz-magyar üzleti kapcsolatok szintjén - hangzott el a Piac&Profit által szervezett magyar-orosz üzleti fórumon.

A magyar-orosz üzleti fórum összefoglalóját a gazdasági környezetről, a katalizátorokról és gátló tényezőket az orosz-magyar üzleti kapcsolatok szintjén itt olvashatja.

A magyar cégek számára mind a kereskedelmi bankok, mind az állami exportösztönzők kínálnak konstrukciókat, amelyekkel áthidalhatják a finanszírozás nehézségeit. A magyar-orosz üzleti fórum beszámolóját ezekről a témákról, valamint a hitelképesség feltételeiről és arról, kinek éri meg az orosz piacra lépni, itt olvashatja.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo