Októberben a 13. kerületi lakások voltak a menők

Az idei legerősebbnek számító szeptemberi hónapot követően némi visszaesést mutatott az ingatlanpiac a 7663 darabos adás-vételi darabszámmal, de így is a második legnagyobb érték lett az évben.

Jellemzően a panellakások a legolcsóbbak - Kép: SXC

Tavaly az első 10 hónapban 82 ezer tranzakció zajlott a piacon, idén kb. 71 ezer. A különbséget a tavalyi év első hónapjait jellemző végtörlesztés pörgette fel. Egy közel hasonló november és egy szezonálisan, jellemzően gyenge december esetén az idei összes tranzakció darabszáma 84-86 ezer körül alakulhat majd. Nincs jelentősebb elmozdulás a keresletben. Októberben a Keresletindex 71 pontot mutat, ami bár az idei legalacsonyabb érték, de járt már itt többször is az index és az idei maximum is 76 volt eddig áprilisban.

Hasonló négyzetméter áron vásárolták a paneleket az ország két felén: Keleten 120 ezer, nyugaton 126 ezer Ft-ért, viszont az utóbbi régióban 1 millió Ft-tal többet, 7 milliót költöttek rá átlagban. A főváros pesti oldalán a panelt 149, a budai oldalon 208 ezer Ft/m2 átlagon vették. A téglaépítésű lakásoknál nagyobb volt a szórás, Kelet-Magyarországon 146 eFt/m2 volt az átlag, nyugaton 202 ezer. Budapesten a pesti oldalon 222, a belvárosban 243, Budán pedig 319 ezer Ft/m2 volt a megvásárolt lakások átlagára.

Nagyon erős volt a kiváló és jó minőségű lakások aránya az összes októberben megvett ingatlanok között. A fővárosban az ingatlanok kétharmada volt ilyen és csak 33% vett rossz, vagy egyenesen felújítandó lakást. Pest Megyében ennél is szűkebb réteg vállalkozott erre, itt a rosszabb minőséget 20%, a felújítandót csupán 1% vette. Vidéken a keleti országrész volt a kevésbé vállalkozó kedvű, 4% vett felújítandót és 21% épp lakhatót, nyugaton 6% kezd majd felújításba biztosan és a valamivel jobb besorolású lakható kategóriát is 27% vásárolta.

Messze a XIII. kerület után volt a legnagyobb érdeklődés októberben, hiszen a vásárolni szándékozók 17,4%-a jelölte meg ezt a régiót, mint az egyik lehetséges vásárlási célpontot. Ez egytizeddel magasabb érték, mint a második helyen található XI. kerület, amelyet a leendő vevők 15,8%-a jelölt meg.

Alkudni továbbra is sokat lehet, főleg családi házakra. Októberben a vidéken családi házat vásárlók átlag 13%-ot tudtak alkudni, ami azért lehet fájó az eladóknak, mert a vevők megjelenése előtt átlagosan 6%-ot kellett engedniük az árból. A közép-magyarországi régióban sem volt sokkal kisebb az alkuképesség, itt 10%-ot tudtak a vevők faragni az árból. A panel– és téglalakások esetében szűkebb a mozgástér, könnyebb az árakat jól meghatározni. Ezeknél országos szinten is 4-5%-os volt az árlevitel mértéke és paneleknél 5-6%, téglánál 7% volt az alku.

A fővárosban továbbra is erős a befektetők jelenléte. Bár a legnagyobb arányban (33%) az első lakásukat vásárlók vannak jelen, minden negyedik vevő befektetőnek vallja magát. Ők átlagosan 11,9 milliót költöttek és 51 négyzetméteres lakást választottak. Vidéken is az elsőlakást vevők teszik ki az összes harmadát, a második legnagyobb csoport a nagyobba költözőké és csak a harmadik a befektetőké 14%-kal. A vidéki ingatlanba fektetők átlagosan 7,5 milliót költöttek és kísérteties módon nekik is 51 m2 lett a vásárolt lakások átlagmérete.

Ezek a lakások kelnek el a leghamarabb
A XIV. kerületi, 9 milliós és a drága II. kerületi ingatlanokból fogy manapság a legtöbb a fővárosban. Mindkettőből nagyjából 350 darabot lehet évente eladni, legalábbis így volt ez az elmúlt 3 évben és nagyjából idén is így alakul. A Duna House elemzése a részletekbe is beavat.
Az eladói oldalon Budapesten a nagyobba költözőké voltak a legnagyobb csoport 38%-kal. Őket 29%-kal az örökölt ingatlant értékesítők jönnek és csupán 11% lett a kisebbe költözők aránya. A legnagyobb korcsoport az eladói oldalon a 30-40 közöttieké lett 39%-kal, feltételezhetően nagy az átfedés köztük és a nagyobba költözők között. Vidéken is ugyanekkora a nagyobbra váltók és az örökölt lakást értékesítők tábora, viszont kétszeres azok aránya (20%) akik inkább kisebb lakásba mennének. Minden harmadik eladó 30-40 közötti, ők 78 m2-es ingatlantól váltak meg átlag 11 millióért. Érdekes hogy ők a vevői oldalon ugyanekkora lakást választanak és közel 1 millióval olcsóbban.

Csekély különbség mutatkozott vidéken a megvásárolt ingatlanok paramétereinek egy évvel ezelőttiekkel való összehasonlításában. Most októberben is a 40-60 négyzetméter közöttieket választották 45%-ban, majd a 60-80 közöttieké lett a második legnépszerűbb méretosztály 23%-kal. Nőtt a 5-10 millió közötti ársáv aránya tavaly októberhez képest 47-ről 53%-ra. Ezt a 6%-os növekedést épp a drágább 10-20 millió közöttiek rovására tette. Budán dupla annyi drága, 40 millió Forint fölötti ingatlant vettek idén októberben, mint tavaly. Akkor az összes eladott ingatlan 5%-a, most pedig 10%-a volt ez az árosztály. Az olcsóbb árosztályokban is látványos volt az átrendeződés, egy évvel ezelőtt 36% volt az 5-10 millió között elkeltek aránya, ami idén októberben 20% lett. Feljött viszont az olcsóbb 5-10 közöttieké 27%-ra és drágább 15-20 közöttieké is 12-ről 24%-ra.

Eladó lakásból nincs hiány
Egy év alatt számos régióban megugrott az eladásra kínált ingatlanhirdetések száma. Az egyes megyék között lehetnek eltérések, de jól látható a tendencia, hogy az emberek szabadulnának ingatlanjaiktól. Budapesten és Pest megyében például nagyjából kétszer annyian adnák el lakásukat vagy házukat, mint az előző évben. A négyzetméterárak mégsem csökkennek drasztikusan.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo