Búza lesz bőven, de kukorica lehetne több is

A hét elején gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása. Az országban mintegy 1,1 millió hektáron aratták le az őszi búzát. A termés mennyisége elérte az 5,1 millió tonnát., a kukoricában viszont nagy pusztítást végzett a hőség.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Befejeződött az aratás - Kép: MTI Fotó: Soós Lajos

A gazdálkodók átlagosan egy hektárról csaknem 4,7 tonna termést takarítottak be. Ez várhatóan 25 százalékkal több a tavalyi 3,7 tonnás átlagnál. A búza minősége jó, vagyis az étkezési minőség aránya meghaladja az 50 százalékot. Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az utóbbi hetek nagyon meleg időjárása alapvetően befolyásolja majd ebben az évben a szántóföldi növénytermesztés eredményeit. A hőség várhatóan a kukorica és a napraforgó terméseredményét érinti kedvezőtlenül.

A kukoricát több mint 1,2 millió hektáron fogják betakarítani a gazdálkodók. Korábban ennek a növényi kultúrának az állapota bizakodásra adott okot, azonban mostanra a helyzet romlott, több térségben aszalódnak a kukoricaszemek. A várakozások szerint azonban a tavalyi 4 tonna hektáronkénti átlagtermést így is meghaladja majd az idei átlagos hektáronkénti terméshozam, a szakemberek 4,7 tonnára becsülik hektáronként. Ez azt jelenti, hogy a kukoricatermés országosan 5,5-6,0 millió tonna körül alakulhat 2013-ban. A napraforgó jobban viseli az időjárás viszontagságait, mint a kukorica, bár a tányérok sok helyen kisebbek a szokásosnál. Kiemelte: a búza- és a kukoricatermés is fedezi az ország szükségletét. (Tavaly az élelmiszerárak jelentős emelkedését okozta az aszályos időjárás.)

Az őszi árpát mintegy 193 ezer hektáron vágták le a gazdák az idén. A termésátlag hektáronként elérte a 4,46 tonnát. Ez az előző évinél mintegy 20 százalékkal nagyobb átlagos hozam, akkor az átlagtermés 3,8 tonna volt hektáronként. Az őszi káposztarepcét 190,5 ezer hektáron takarították be. Az átlagtermés hektáronként 2,68 tonnát tett ki, 12 százalékkal többet a tavalyinál.

Az aratás utáni munkák állásáról Czerván György azt mondta, hogy a szalma-betakarítással a learatott terület 85 százalékán végeztek a gazdák, míg a tarlóhántást a terület 66 százalékán fejezték be.

Az őszi betakarítású kapás növények esetében az államtitkár szerint a helyzet szinte óráról órára romlik. Jelezte, hogy a kialakult kedvezőtlen helyzetet visszafordítani már nem lehet. Az időjárás változása, azaz a nagy meleg enyhülése, az esetleges csapadék legfeljebb a negatív folyamatokat állíthatja meg, például a talajmunkákat segítené.

Az árakról szólva az államtitkár példaként elmondta: a búza esetében az árak 25 százalékkal, 60 ezer forintról 45 ezerre mérséklődtek tonnánként, az áresés azonban július végére megállt. Beszélt arról is, hogy néhány héttel ezelőtt a VM kérte az unió bizottságától, hogy tegye lehetővé a területalapú támogatás előlegfizetését. Ezt a tárca tudomása szerint a bizottság jóváhagyta, vagyis minden uniós tagország számára lehetővé teszi az 50 százalékos előleg kifizetését, mind a területalapú támogatások, mind pedig a különleges tejtámogatás esetében.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo