Aratás: a vártnál kevesebb gabona termett

Befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt 4 millió tonna őszi búza már a magtárakban van. A termés minősége jó, illetve kiváló - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A termés mennyisége megegyezik az előző évivel. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tavalyinál alacsonyabb, hektáronként 3,7 tonna az idei termésátlag, a betakarítható terület viszont 100 ezer hektárral több volt ebben az évben, összesen 1,081 millió hektáron vetettek őszi búzát - közölte az államtitkár. A termésátlagok között az átlagosnál nagyobb volt az eltérés az idén, Nógrád megyében például alig 2 tonnát arattak egy hektárról, míg Baranyában 5 tonnánál is többet - ismertette Czerván György, hozzátéve, hogy a betakarításnak viszont kedvezett a száraz idő, amelynek köszönhetően gombafertőzések sem jelentkeztek.


Véget ért az aratás - Kép: Magyar Agrárkamara

A hazai élelmezéshez körülbelül 1,2 millió tonna búzára van szükség, a takarmányozás 0,9-1 millió tonnát köt le, és néhány százezer tonna a vetőmagszükséglet. Czerván György közölte: az éves belföldi felhasználást jelentősen meghaladó mennyiség termett, így több mint 1 millió tonna juthat exportra. Az államtitkár szerint nem lesz gond az értékesítéssel, mivel egész Európában, illetve a kontinensen kívül is a csapadékhiány rontotta a hozamot. A hazai búza legnagyobb felvevőpiaca hagyományosan Olaszország, Románia és Ausztria.

Drágul a liszt - és a kenyér
A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest, ezért a kenyér is várhatóan drágul - közölte a Magyar Pékszövetség. Az aratást megelőzően a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként. A várható áremelés mértékéről a szövetség közleményében - hivatkozva arra, hogy a vállalkozások nagyon különböző feltételek között működne - csak annyit közölt, hogy jelentős lesz. A szakmai szervezet kiemelte, hogy a búza felvásárlási ára - a bel- és a külföldi termés erőteljes csökkenése miatt - magas értékről indult. Így a malmok augusztus végére, szeptember elejére további liszt áremelést jeleztek. A liszt kilogrammonkénti ára emiatt szeptemberre akár 100 forintig emelkedhet. Ezzel párhuzamosan kedvezőtlenül befolyásolja a gazdálkodásukat a szállítási költségek - az üzemanyag áremelkedés miatt - növekedése is.

A végleges adatok szerint az őszi árpa 177 ezer hektáron 675 ezer tonnát termett az idén, a termésátlag 3,8 tonna hektáronként. A tavaszi árpa vetésterülete 102 ezer hektár volt, erről 327 ezer tonnát takarítottak be, a termésátlag hektáronként 3,2 tonna. Czerván György jelezte: ezek az eredmények átlagosnak számítanak.

A kisebb területen termelt nyári gabonáknál - rozs, zab, tritikálé - is átlagos eredmények születtek, rozsból csaknem 82 ezer tonna, zabból 144 ezer tonna, tritikáléból 358 ezer tonna termett. Minden kalászos gabona minősége átlagon felüli - tájékoztatott az államtitkár. Az őszi káposztarepcéből a 163 ezer hektáros betakarítható területről 400 ezer tonna került a tárolókba, ez 28 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától. A gyenge eredményt az őszi vetési időszakban jelentkező szárazság okozta, amely csaknem 100 ezer hektárral csökkentette a betakarítható termést.

Emelkedhetnek a gabonaárak

Egekbe szökhetnek a gabonaárak és emelkedhet az állati eredetű termékek ára is - figyelmeztetnek szakmai szervezetek. Tavasz óta a nemzetközi árupiacon már 20 százalékot emelkedtek a különböző gabonafélék tonnánkénti jegyzési árai éspiaci elemzők szerint a várható rossz termésátlagok miatt még magasabbra kúszhatnak az indexek. Mint a Piac&Profit korábban megírta, a fedezeti alapok máris nagy téteket játszanak meg arra, hogy a búza vékánkénti ára (ami 35,24 liter) még idén 9 dollárra ugrik (év elején 6,8-7,1 dollár is volt a jegyzés). Az áremelkedést főként annak tulajdonítják, hogy mind az európai, mind az észak-amerikai gabonatermés (elsősorban búzából, szójából és kukoricából) sokkal gyengébb, mint az év elején várható volt. Az Egyesült Államok gabonatermelő államait sújtó ötven éve példa nélküli szárazság miatt a termés mennyisége a vártnak csak alig hatvan-hetven százaléka lesz, a búza kukorica esetében a termőterületek 60 százaléka, míg a szója esetében a területek 37 százaléka sínylette meg az az aszályt.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo