Aratás - Nagy baj már nem lehet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság összesítése alapján 2012. július 17-ig a betakarítandó őszi és tavaszi kalászos gabona, valamint az őszi káposztarepce terület 81 %-án, 1.410 ezer hektáron végeztek a betakarítással mintegy 4.945 ezer tonna terméssel.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság összesítése alapján 2012. július 17-ig a betakarítandó őszi és tavaszi kalászos gabona, valamint az őszi káposztarepce terület 81 %-án, 1.410 ezer hektáron végeztek a betakarítással mintegy 4.945 ezer tonna terméssel.

Az időjárás kedvezően alakult a betakarítás ideje alatt, a még aratatlan állományok pedig az érés utolsó fázisában vannak, így jelentős minőségi romlás egyelőre nem tapasztalható. A már betakarított kalászosok és az őszi káposztarepce hozamai nem mutatnak jelentős eltérést az első vágások termésátlagaihoz képest.

Az őszi árpa 176 ezer hektár területének 99,89 %-a betakarításra került, mintegy 674 ezer tonna mennyiséggel. 18 megyében az őszi árpa betakarítása befejeződött, azonban Nógrád megyében 190 hektár még hátra van. A becsült 3.662 kg/ha termésátlagnál magasabb, 3.825 kg a hektáronkénti hozam. A legmagasabb termésátlagokkal Baranya (4.700 kg/ha), Somogy (4.558 kg/ha), Zala (4.350 kg/ha) és Tolna (4.175 kg/ha) megyékben, a legalacsonyabbakkal pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, (2.919 kg/ha), Heves (2.841 kg/ha) és Nógrád (1.629 kg/ha) megyékben aratták le a takarmánynak valót.

A nedvességtartalom a betakarításkor 9-15% között alakult, az utolsó betakarítási adatok alapján már 8 %-os őszi árpa betakarítását is végezték a termelők. Az őszi árpa minősége jó, egyes megyékből 63-68 hektoliter súlyt jeleztek.

Az őszi búza betakarítható területe 1.081 ezer hektár, melynek 84 %-a, mintegy 906 ezer hektár került eddig betakarításra 3.732 kg/ha hozam mellett. A véglegesen becsült termésátlag hektáronként 3.859 kg/ha. A termésátlag a legmagasabb Baranya (4.960 kg/ha), Somogy (4.496 kg/ha), Zala (4.487 kg/ha) és Tolna (4.471 kg/ha), a legalacsonyabb pedig Pest (3.087 kg/ha), Heves (2.661 kg/ha) és Nógrád (2.071 kg/ha) megyében volt.

A betakarított őszi búza minősége országos átlagban is nagyon jónak mondható, sőt egyes régiókban javító minőségű, amelyet a 29-39 közötti sikér, 14-16-os fehérje tartalom, 80 kg feletti hektoliter súly és 300-450 közötti esésszám mutat.

 

Bejött a fordított ÁFA
Több mint 50 százalékkal csökkent a fekete gabonakereskedelem Magyarországon a fordított áfafizetés július 1-jei bevezetését követően. Az intézkedés akár 10 milliárd forinttal is növelheti a költségvetés bevételeit. A mezőgazdasági áfacsalások visszaszorítása érdekében július 1-jétől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, a forgalmi adót pedig a vevő fizeti be- mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A változtatások kétéves átmeneti időszakra léptek hatályba. A becslések szerint a fordított áfa alkalmazása évente mintegy 10 milliárd forinttal körüli összeggel növelheti a költségvetés áfabevételeit.

A 163 ezer hektár őszi káposztarepce 97 %-a már betakarításra került, 2.441 kg/ha termésátlaggal. A véglegesen becsült termésátlag 2.252 kg/ha volt, tehát a tényleges hozam ezt hektáronként 200 kg-al meghaladja országos szinten.

Jelentős terméskiesés lehet a kukoricánál

Jelentős terméskiesést is okozhat a kukoricánál az elmúlt időszak forró és száraz időjárása, az aszály több helyen súlyosan károsította a termést a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának jelentése szerint. Az első hivatalos termésbecslést az MTI információi szerint  a hónap végén teszik közzé a szakértők.

Magyarországon az idén 1,262 millió hektáron vetettek kukoricát. Ahhoz, hogy az országosan szükséges 4,5 millió tonna termés meglegyen, hektáronként minimálisan 3,5 tonnás hozamnak kell lennie. Egyes szakértők nemrégiben még a 8 millió tonnás termést is elképzelhetőnek tartották az idén kukoricából Magyarországon.

A magyar kukoricaállomány jelenleg a címerhányás állapotában van. Ebben az időszakban növényvédelmi szempontból az amerikai kukoricabogár jelenti a legnagyobb veszélyt. Virágzáskor a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly károsítja a kukoricát. A kártevők ellen több növényvédő szer is forgalomban van, azonban gazdaságossági okokból ezeket ritkán alkalmazzák a termelők.

Piaci elemzők szerint a csapadékhiány elhúzódása esetén a következő két hónapban akár 13 százalékkal is emelkedhet a kukorica világpiaci ára. A csapadékhiány ugyanis több közép-kelet európai országban és az Egyesült Államokban is komoly gondot okoz - tartalmazza az összegzés. A takarmánykukorica termelői ára jelenleg 54-56 ezer forint körül mozog tonnánként Magyarországon.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo