hirdetés

A márciusi rossz idő jó eredményt hozott áprilisban

Az áprilisi ingatlanpiaci forgalmi adat kissé szembemegy a szezonalitással, ugyanis ez a hónap többnyire átmeneti hullámvölgyet szokott jelenteni. Az adásvételi növekedés egyik oka a márciusi időjárásban is keresendő, ugyanis abból a hónapból több tranzakció emiatt csúszott át áprilisra.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A márciusi időjárás miatt sokan áprilisra halasztották az ingatlanvásárlást, így az áprilisi ingatlanpiaci forgalom némiképp jobb lett a vártnál. Az eredmények másik oka a tavalyi évet is erősen meghatározó Kombinált Mikrohitel Program, amelyben a pályázatok most kerülnek lezárásra – áll a Duna House friss piaci Barométerében. Az idei első 4 hónapban a Duna House Tranzakciószám Becslése alapján 25 663 adás-vétel bonyolódott. 76 százalékpontos értékkel az idei legmagasabb szintjére emelkedett a Keresletindex, amely február óta lassú növekedést mutat.

A jó idő meghozta a vásárlók kedvét – Kép: SXC

Áprilisban is Kelet-Magyarországon vették a legalacsonyabb négyzetméterárú lakásokat. A panel átlaga 114 ezer, a tégláké 150 ezer Ft volt ezen az országrészen. A legmagasabb átlagárak Budán voltak, itt a panelt 178 ezer-, a téglát 357 ezer Ft/m2 áron vásárolták. 200 nap fölötti átlagos eladási időt mutattak a budai panelek, illetve a nyugat-magyarországi és a belvárosi téglaépítésű lakások. A legkevesebbet a nyugat-magyarországi panellakás eladóknak kellett várniuk, itt 92 napos átlagon keltek el az ingatlanok. A kiváló és jó minőségű lakások tették ki a forgalom legnagyobb részét. Nagyságrendileg mindkét minőségi kategóriára az összes tranzakció egy-egy harmadát tette ki. Az ennél rosszabb állapú ingatlanok esetében a még lakható az adás-vételek negyedét, a kifejezetten felújítandók pedig 10% alatti részt tettek ki. Az új építésű ingatlanok forgalma minimálisra redukálódott.

Esett az összes favorit-kerület iránti érdeklődés az előző hónaphoz képest. A márciusban még 20%-os XIII. kerület áprilisra 17,8%-ra csökkent, ezzel a szintén—bár kisebb mértékben—népszerűséget vesztő XIV. kerület mögé került a második helyre. Az eddig legnépszerűbb budai és belvárosi, vagy azt övező kerület szinte mindegyike iránt csökkent valamennyit az érdeklődés egy hónap alatt. Ezzel szemben az eddig nem túl népszerű célpontok, a pesti külsőbb kerületek éppen egy minimális növekedést tudtak felmutatni. Mindezek mellett az érdeklődés fókusza továbbra sem változott jelentősen.

A Duna House elemzése szerint a szokásos átlagértékeket mutatták az árcsökkentési adatok. A legnagyobb veszteséget a vidéki családi ház eladói szenvedték el, nekik 8%-kal kellett lejjebb vinniük az elképzelt árat, hogy vevőre találjanak, akik további 13%-ot tudtak átlagosan alkudni ebből az árból. Budapesten ugyanebben az ingatlankategóriában 4% csökkentés és 7% alku volt mérhető. A panellakások esetében egységes az országos adat, 4% irányár csökkenés után 6% alku jött ki.

Igen magas, 42%-os volt a fővárosban az első lakásukat vásárlók aránya. Átlagban 10,4 millió Ft-ot költöttek első otthonukra. Ezzel együtt magas volt a 20-as éveikben járók aránya (30%) is, az ő átlaguk azonban ennél magasabb lett, ők 18 millió fölött költöttek.  Legdrágábban a magukat felső vezetőnek vallók vásároltak, 26 milliós átlagon, igaz ők a piac csupán 5%-át hozták. Vidéken a vevők negyede nagyobb lakásba költözött, a másik negyede első lakást vett. Míg az első csoport 16 milliót költött átlagban és 104 m2-es lakást vett, addig az elsőlakás vásárlók 7,2 millióért, jellemzően feleakkora lakásba költöztek. A legtöbb vásárló itt nem a 20-as korosztály, hanem a 30-as volt 38%-kal. Ők átlag 10,7 millió Ft-os lakást vettek, közel 80 m2-es méretben.

A világháború óta nem épült ilyen kevés lakás
Továbbra is mélyponton van a lakásépítési piac és nem várható a romló tendencia megváltozása Koji László, az ÉVOSZ alelnöke és Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője szerint. Jó jel, hogy az ingatlantranzakciók száma viszont emelkedett az elmúlt hónapokban.
A budapesti eladók nagyjából kétharmada 40 fölötti volt áprilisban. Az összes eladó 41%-a úgy nyilatkozott a fővárosban, hogy nagyobb lakásba szeretne költözni, ezért értékesít. Ők átlagban 13,6 millióért váltak meg ingatlanjuktól. Második legnépesebb csoport az örökölt ingatlanokat eladóké lett 19%-kal, majd a kisebbe vágyók jönnek 14%-kal. 38%-kal nem sokkal kevesebb vidéken sem a nagyobba költözés miatt eladók aránya. 10,8 milliós átlagon adták el lakásaikat, melyek 65 négyzetméterükkel bizonyultak kicsinek. Minden negyedik ingatlant az örökösök adtak el, átlagosan 6,8 millió Ft vagyont realizálva. Az eladók fele beosztottnak vallotta magát, ők 8,5 milliós átlag eladási áron váltak meg lakásaiktól.

A megvalósult adás-vételekben szereplő ingatlanok paramétereinek tavalyi és ez év áprilisi összehasonlítása a vidéki régióban elenyésző különbségeket mutat. – áll a Duna House Barométerben. Idén inkább a kisebb méretű, olcsóbb négyzetméter áron kapható kategóriák felé billent a mérleg. A vidékiekkel szemben a budapesti tranzakciók paramétereinek összehasonlítása már nagyobb eltéréseket mutat. Mind Budán, mind pedig pesten jóval több 40-60 m2 közötti ingatlan kelt el, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel együtt Budán a 150-200 ezer Ft/m2 árkategória terhére jelentősen nőtt az olcsóbb 100-150, és a drágább 200-250 ezer Ft/m2-es sáv aránya. 40 millió Ft feletti árban tavaly áprilisban a vevők 8%-a költött, idén viszont 14% lett a részarány.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo