Az idei haltermelési eredmények jó közepesnek mondhatók, ami azt jelenti, hogy lesz elegendő hal. Magyarországon a decemberi halvásár jelenti a csúcsidőszakot, hiszen ekkor kel el a hazai hal 35-40 százaléka.
A kereskedőknek időben kell megrendelniük a jó minőségű magyar halat ahhoz, hogy folyamatos ellátásban részesüljenek - figyelmeztet a Magyar Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának a napokban kiadott közleménye.
Orosz Sándor, a Magyar Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának igazgatója szerint jó közepes hozamra számíthatnak a haltermelők az idén. A szövetség tagjainak adatszolgáltatása alapján étkezési halból a termés ugyanannyi, mint 2005-ben volt, ez a hazai előállítású, étkezési halnál 10.000 tonnára tehető - mondta az igazgató. A szövetség nyilvántartása szerint egyik halfajnál sincs jelentős eltérés a tavalyi lehalászott halmennyiséghez képest, enyhe piaci hiány mutatkozik azonban étkezési busából. A hazai igényeket a tógazdaságok ki tudják elégíteni.
Az idén 15 dekával emelkedik az egy főre jutó éves halfogyasztás, és eléri a 3,7 kilogrammot - tette hozzá Orosz Sándor. Magyarországon a haltermés döntő hányada, 70 százaléka ponty. Emellett a halgazdaságokban tartanak még busát, harcsát, csukát, amurt, süllőt, kárászt és keszeget, valamint egyre jelentősebb az afrikai harcsa és egyéb intenzív rendszerben nevelt fajok, mint a kék sügér és tokfélék aránya, ami mintegy 1.500 tonna haltermés évente.
A magyar haltermés mintegy 5-8 százaléka kerül külföldre, elsősorban Ausztriába, Németországba és Lengyelországba. Tavaly mintegy 500 tonna import hal érkezett Magyarországra.